Geen categorie

Vrouwen in de kunst zijn meer dan muze

0 0
Read Time:1 Minute, 42 Second

Volgens actiegroep Guerrilla Girls staat op 83 procent van de naaktschilderijen in het Metropolitan Museum of Art in New York een vrouw. Slechts drie procent van de kunst die er hangt, is door een vrouw gemaakt. In het Centre Pompidou in Parijs is dat zestien procent. De meeste vrouwen die bezoekers van musea, bioscopen en theaters zien, zijn muzes, vrouwen, geportretteerd door mannen. Een aantal culturele instellingen in Nederland wil hier verandering in brengen door werk van vrouwelijke makers centraal te zetten tijdens het programma Meer dan Muze, op 8 maart, Internationale Vrouwendag.

Vrouwenfonds Mama Cash bundelde hiervoor zijn krachten met twintig culturele locaties in Nederland. “Met Meer dan Muze nodigen we bezoekers uit om zich te laten inspireren door vrouwelijke choreografen, componisten, schilders, regisseurs en fotografen. Hun perspectief krijgen we nog te weinig te zien”, vertelt Nicky McIntyre, directeur van Mama Cash.

Raquel van Haver. Foto: Richard Koek.

“Juist nu zwaarbevochten rechten en vrijheden voor vrouwen en minderheden opnieuw onder druk staan, is het tijd voor een tegengeluid. Diverse verhalen verteld door diverse vrouwen helpen om andere werelden te verbeelden.”

Twintig culturele podia door heel Nederland zetten het werk van vrouwelijke makers tijdens Meer dan Muze centraal. In het Rijksmuseum houdt Rachel Wise een lezing over Kenau Simonsdochter Hasselaer, heldin uit de 80-jarige oorlog. Hinde Haest, conservator bij FOAM, gaat in op het werk van de Franse fotografe Stéphanie Solinas, die onderzocht in hoeverre mensen hun identiteit ontlenen aan hun naam, en wat voor gevolgen het hebben van een gender-neutrale naam heeft.

Het Stedelijk Museum is het podium voor een programma vol live kunst, debat, dans en muziek. Speciale gast is Nalini Malani. Zij vluchtte als kind uit India en maakt nu videokunst die thema’s uit haar eigen leven behandelt: migratie, globalisering, armoede en vrouwenonderdrukking.

Choreograaf Keren Levi geeft een preview van haar dansperformance The Dry Piece. En Raquel van Haver, die in haar schilderijen reflecteert op thema’s als identiteit en etniciteit, schildert live een doek.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share