Geen categorie

Boekenwinkel toont werk Jan Voerman

0 0
Read Time:1 Minute, 31 Second

Expositie

Boekenwinkel Waanders In de Broeren in Zwolle toont momenteel schilderijen van kunstenaar Jan Voerman. De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met Museum de Fundatie en het Stedelijk Museum Kampen en maakt deel uit van de reeks FUNDATIEfusions.

Werk van Jan Voerman (1857-1941).

Jan Voerman (1857-1941) werkte praktisch zijn hele leven aan de IJssel. Hij voelde er zich verbonden mee en was het liefst buiten, waar hij rust en inspiratie vond. Zijn vroegste werken verraden al zijn grote talent als schilder naar de natuur. Vooral zijn IJsselgezichten zijn van grote betekenis voor de Nederlandse kunstgeschiedenis. Hij wordt daarom ook wel IJsselschilder genoemd.

In Voermans omvangrijke oeuvre komen de tradities van de Hollandse zeventiende-eeuwse landschapsschilderkunst en het negentiende-eeuwse impressionisme van de Haagse School samen. Met de tijdloze landschappen die hij creëerde heeft Voerman zich een plek binnen de Nederlandse kunstgeschiedenis toegeëigend.

Werk van Jan Voerman (1857-1941).

Veel van de in Waanders In de Broeren getoonde schilderijen en aquarellen zijn afkomstig uit de collectie die de in 2009 overleden acteur Henk van Ulsen bijeenbracht. Zij maken tegenwoordig deel uit van de kunstcollecties  van het Stedelijk Museum Kampen en de Provincie Overijssel, die wordt beheerd door Museum de Fundatie. Waanders in de Broeren toont eveneens een aantal bijzondere werken uit particuliere collecties. Deze expositie is er een in de reeks FUNDATIEfusions; compacte presentaties die Museum de Fundatie toont op diverse openbare plekken in en buiten Zwolle.

De tentoonstelling ‘Jan Voerman – Landschappen en wolkengezichten, t/m 4 oktober op de derde verdieping van Waanders In de Broeren, Zwolle. In Kasteel het Nijenhuis in Heino is tot en met 21 september de tentoonstelling Jan Voerman-Landschappen, wolkengezichten en bloemstillevens te zien.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share