Geen categorie

‘Gewone huisvrouw’ schenkt collectie aan Limburgs Museum

0 0
Read Time:1 Minute, 51 Second

Nieuws / Expositie

Het Limburgs Museum heeft een collectie van bijna tweehonderd werken van Limburgse kunstenaars gekregen. De werken op doek en papier dateren overwegend uit de jaren vijftig, zestig en zeventig van de vorige eeuw en zijn verzameld door Anna Nijsten-Van Wanrooij, die zichzelf omschrijft als “een gewone huisvrouw”.

Werk uit de collectie van Anna Nijsten-Van Wanrooij.

Door het persoonlijke karakter is de collectie volgens het museum van cultuurhistorische betekenis. Ze laat zien dat moderne kunst in Limburg vanaf de jaren vijftig steeds meer mensen ging aanspreken. Werk van professionele kunstenaars werd niet alleen aangekocht door overheden, kerkelijke instellingen, musea en rijke ondernemers, maar ook door ‘gewone’ mensen als Nijsten-Van Wanrooij.

Anna Nijsten – Van Wanrooij (1930) verzamelde ruim veertig jaar kunst. Ze heeft daarbij vooral haar hart gevolgd en haar intuïtie laten spreken. Soms kwamen de kunstwerken als vanzelf op haar pad. Een buurvrouw liet haar bijvoorbeeld rond 1962 een werk uit de Haagse School na. En kunstenaar Charles Eyck was bevriend met de familie Van Wanrooij en portretteerde haar ouders.

Werk uit de collectie van Anna Nijsten-Van Wanrooij.

Samen met haar man en drie kinderen woonde ze in Venlo, waar ze veel mensen uit de kunstwereld over de vloer kreeg. En kunstenaars uit Noord-Limburg nodigden haar uit voor een atelierbezoek. Dit resulteerde in een deelverzameling met werk van onder anderen Matthieu Knippenbergh, Pie Daenen, Wil Sannen, Jacques Fransoo, Kees Salentijn en Josien Brenneker. Het echtpaar Nijsten wilde de collectie nalaten aan dochter Lilian. Na het overlijden van Lilian in 1993 stelde Albert Nijsten voor om te denken aan een legaat aan een nieuw museum, het Limburgs Museum in oprichting in Venlo. Door zijn overlijden in 1995 werd daar nooit een besluit over genomen.

Op initiatief van haar kinderen besloot ‘de gewone huisvrouw’ vorig jaar de collectie moderne kunst van Limburgse kunstenaars alsnog te schenken aan het Limburgs Museum. Een selectie uit haar collectie is daar van 5 juli tot 1 september te zien.

Collectie Nijsten – de verzameling kunst uit Limburg van een gewone huisvrouw, 5 juli tot 1 september in het Limburgs Museum, Venlo

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share