Geen categorie

Verzamelaar laat collectie en fonds na aan Groninger Museum

0 0
Read Time:1 Minute, 24 Second

Nieuws / Expositie

De afgelopen zomer overleden kunstverzamelaar Jan Bouman heeft zijn gehele collectie nagelaten aan het Groninger Museum. Ook heeft hij het Jan Bouman Fonds ingesteld, dat het museum kan gebruiken voor de aankoop van kunst. Dat heeft het museum vanmiddag bekendgemaakt.

Het Jan Bouman Fonds heeft als doel de versterking van de collectie moderne en hedendaagse kunst van het Groninger Museum, waarbij de nadruk ligt op kunst met een vernieuwend karakter. Het fonds zal actief speuren naar nieuw talent, zowel in de regio Groningen als daarbuiten.
Het fonds kan ook gebruikt worden voor het opvullen van hiaten in de collectie moderne kunst, met uitzondering van werk van De Ploeg. Want daar wordt volgens Bouman al voldoende aandacht aan besteed.

Arie Zuidersma, Portret Jan Bouman, 1975, olieverf op doek. © Groninger Museum

Bij wijze van eerbetoon aan Jan Bouman toont het Groninger Museum in de Ovale Zaal West een kleine, maar representatieve selectie uit zijn verzameling. Een zwaartepunt in de collectie wordt gevormd door internationale grafiek, deels abstract en deels expressionistisch. Voorbeelden hiervan op de tentoonstelling zijn werken van Mark Tobey, Robert Rauschenberg, Pierre Soulages, Antoni Tapiès en A.R. Penck.

Een groot schilderij van Rémy Blanchard is een voorbeeld van waar de belangstelling van Jan Bouman in de jaren tachtig parallel liep met die van het Groninger Museum onder directeur Frans Haks: de toen opkomende ‘nieuwe schilderkunst’. Ook van Groninger kunstenaars met wie hij bevriend was kocht Bouman regelmatig werk. Hij verwierf bijvoorbeeld sculpturen van Gjalt Blaauw, conceptuele tekenkunst van Jan Hoving en schilderijen van de onlangs overleden Arie Zuidersma.

Legaat Jan Bouman, t/m 21 september in het Groninger Museum

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share