Geen categorie

Gulliver, een zeppelin boven Praag

0 0
Read Time:1 Minute, 24 Second

Een blikvanger vanjewelste is de levensgrote zeppelin die lijkt te zweven boven enkele gebouwen in de Praagse wijk Holešovice. Het houten luchtschip is permanent te zien in – of eigenlijk boven – DOX.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Dit centrum voor hedendaagse kunst, dat inmiddels tien jaar bestaat, heeft geen eigen collectie, afgezien van dit monumentale visitekaartje. Het schip is van buiten niet te missen en trekt toeristen en andere nieuwsgierigen als een magneet aan, het centrum in.

Gulliver heet de 42 meter lange houten en stalen constructie, naar de iconische reiziger van schrijver Jonathan Swift. Het gevaarte ‘zweeft’ sinds december 2016 boven het kunstcentrum. De zeppelin is een initiatief van DOX-oprichter Leoš Válka. Het ontwerp komt uit de koker van architect Martin Rajniš.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Het idee was om het moderne industriële gebouw “binnen te vallen met een parasitair object dat zou contrasteren met de bestaande architectuur”. En dat doet het zeer zeker; een dergelijk gestroomlijnd bouwwerk verwacht je niet snel tussen de betonnen vierkante blokken die dit deel van de wijk typeren.

Het luchtschip is meer dan alleen een kunstwerk; DOX gebruikt de zeppelin ook als ruimte voor evenementen. En als er niets op het programma staat, mag iedere bezoeker via de stalen trap het schip betreden.

Eenmaal binnen heb ik enkele keren moeite met het behouden van mijn evenwicht; de aanwezige medewerker verzekert me echter dat het schip volledig stabiel is. Mijn hersenen houden me alleen maar voor de gek. Maar ik blijk niet de enige op wie de zeppelin dat effect heeft. En de lichte spontaan opgekomen evenwichtsstoornis is een wel heel toepasselijk bijeffect. Heel even denk ik dat het schip echt zweeft.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share