Geen categorie

20 miljoen voor schilderij Van Gogh

0 0
Read Time:1 Minute, 6 Second

Nieuws

Vincent van Gogh (1853-1890), L’homme est en mer, 1889, olieverf op doek.

Het schilderij L’homme est en mer van Vincent van Gogh (1853-1890) heeft gisteren bij Sotheby’s Londen omgerekend 20,2 miljoen euro opgebracht. De vooraf geschatte waarde was ongeveer de helft. Het portret van een vrouw met kind op schoot uit 1889 was een van de drie Van Goghs op de veiling van impressionistische, moderne en surrealistische kunst.

Het werk is Van Goghs interpretatie van een gelijknamig schilderij van zijn tijdgenote Virginie Demont-Breton. Dat doek kreeg in 1889 goede kritieken in de pers. Ook Van Gogh was er enthousiast over en kopieerde het nog datzelfde jaar. In oktober 1889 beschreef hij diens versie in een brief aan zijn broer Theo. Dokter Paul Gachet was de eerste eigenaar van het doek en later zou ook acteur Errol Flynn (1909-1959) het schilderij bezitten.

De andere twee Van Goghs die gisteren in Londen werden geveild, zijn uitzichten vanuit het Haagse verblijf van de kunstenaar. Beide werken tonen winterse landschappen. Een van de uitzichten, een bruine pen- en potloodtekening, werd verkocht voor 1,1 miljoen euro, ruim vier keer zoveel dan verwacht. Het andere werk, een gouache, wisselde van eigenaar voor ruim 400.000 euro.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share