Geen categorie

Schatkamer van Brabant

0 0
Read Time:2 Minute, 31 Second

Recensie

De Wim van der Leegtezaal opende op 18 januari als laatste zaal van het vernieuwde Noordbrabants Museum. Op 850 vierkante meter wordt daar Het Verhaal van Brabant verteld. De geschiedenis van de zuidelijke provincie, met hoogte- en dieptepunten, komt tot leven aan de hand van tal van mooie objecten.

Bram Hermens (1979), Tartarus Mist, Ode aan Jheronimus Bosch, 2013. Foto: Evert-Jan Pol.

“Hier kunt u niet naar binnen, dit is de uitgang.” Een museummedewerkster houdt mensen tegen die aan de verkeerde zijde de Van Gogh-zaal willen betreden. In een kleine afzonderlijke ruimte hangen tien werken van de Brabantse schilder. Slechts een beperkt aantal mensen mag gelijktijdig binnen zijn. Er staat dan ook een rij voor de ingang.

Uiteraard zijn de Van Goghs zeer in trek bij de bezoekers, maar Het Verhaal van Brabant staat bol van interessante Brabantse iconen. Opmerkelijk is de aanwezigheid van een complete grijze DAF. Maar ook logisch: de gelijknamige fabriek die deze auto maakt, ontstond in 1928 immers in Eindhoven.

Interactieve kaart. Foto: Evert-Jan Pol.

De reis door de geschiedenis begint in de middeleeuwen, hoogtijdagen voor Leuven, Brussel, Antwerpen en Den Bosch, de belangrijkste steden van het hertogdom Brabant. In het aangrenzende paviljoen komt de bezoeker meer te weten over de invloed die de beroemde vijftiende-eeuwse Bossche schilder Jheronimus Bosch in zijn tijd én daarna heeft gehad. Er wordt geen enkele Bosch getoond, maar wel werk van kunstenaars die zich door de Bossche kunstenaar lieten inspireren. Dit hoofdstuk is een mooi voorproefje van de Jheronimus Bosch-expositie die in 2016 in dit museum te zien is naar aanleiding van Bosch’ 500ste sterfjaar.

Via de zestiende en zeventiende eeuw komt de bezoeker uiteindelijk in het heden en zelfs de toekomst terecht. Er is in de tussenliggende jaren veel gebeurd, zoals de expositie op toegankelijke wijze laat zien. Bijvoorbeeld aan de hand van multimediale presentaties. Zo blijkt een enorme kaart in het midden van de zaal interactief als de bezoeker op een plaatsnaam gaat staan. Prompt worden er historische gebeurtenissen getoond.

Vincent van Gogh (1853-1890), Spittende boerin, 1885, olieverf op doek. Collectie Het Noordbrabants Museum, verworven met steun van de Vereniging Rembrandt.

De zaal is donker, en lijkt daardoor op de Schatkamer van Museum Catharijneconvent in Utrecht, waar kostbare glinsterende objecten worden getoond. Met name de vitrine met kerkzilver en kazuifels doet daaraan denken. Het Verhaal van Brabant is ook niet minder dan een schatkamer, vol Brabantse pracht.

Het duurde even voordat deze laatste permanente presentatie toegankelijk was voor het publiek. Het museum zelf heropende al in mei. De oplevering zaal liep echter vertraging op door onder meer het faillissement van een belangrijke leverancier. Maar liefhebbers van mooie kunst en boeiende geschiedenis worden niet teleurgesteld. Het Verhaal van Brabant heeft het allemaal.

Het Verhaal van Brabant, permanente expositie in het Noordbrabants Museum, Den Bosch

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share