Geen categorie

Eerste selectie kunstenaars staatsieportret

0 0
Read Time:49 Second

Nieuws

Welke drie kunstenaars mogen een staatsieportret van koning Willem-Alexander maken? Het Mondriaan Fonds heeft twaalf namen geselecteerd die nog kans maken op die eervolle klus.

De twaalf, onder wie Rineke Dijkstra en Berend Strik, zijn gevraagd een schetsontwerp te maken. Half januari kiest het expertcomité op basis daarvan drie kunstenaars die de uiteindelijke portretten mogen vervaardigen.

Carla Rodenberg (1941) maakte in 1995 dit officiële staatsieportret van koningin Beatrix.

Bij de selectie heeft het expertcomité gelet op de kwaliteit van het oeuvre en de verwachting dat de kunstenaars een herkenbaar, monumentaal en representatief werk kunnen maken dat tegelijkertijd zal verrassen. Van deze kunstenaars verwacht het comité voorstellen van intense portretten die ook na lange tijd blijven boeien. 
De schetsontwerpen worden tentoongesteld in het Rijksmuseum.

De drie uiteindelijke kunstwerken zijn officiële staatsieportretten. De Rijksvoorlichtingsdienst en het ministerie van OCW hebben het Mondriaan Fonds de opdracht gegeven de totstandkoming van de drie portretten te begeleiden.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share