Geen categorie

Frans Hals’ waardin na een eeuw weer in Nederland

0 0
Read Time:1 Minute, 15 Second

Nieuws

De waardin van Frans Hals is vanaf 10 september te bewonderen in het Frans Hals Museum. Het schilderij is na meer dan een eeuw weer in Europa te zien. Het verbleef al die tijd in de Verenigde Staten. Het museum kreeg het werk als langdurig bruikleen van de Amerikaanse eigenaar. Het is het vroegst bekende portret van een waardin aan het werk.

Hals schilderde de waardin tussen 1623 en 1625. Op het doek lacht ze schalks en ze heeft een bierkan in de ene hand en een glas in de andere. Haar kleding verraadt dat ze uit Noord-Holland komt. Het is een dracht die met name door boeren en bedienend personeel werd gedragen.

Het is mogelijk dat Hals deze vrouw persoonlijk kende. Uit archiefdocumenten is bekend dat de schilder goed bekend was met De Coninck van Vranckrijck, een kunstenaarskroeg in de Smedestraat in Haarlem. Toen de waard van de kroeg in 1630 een officiële getuigenis moest afleggen over een gijzeling die acht maanden eerder had plaatsgevonden, ondertekenden Frans Hals en zijn broer de verklaring als extra getuigen.

Frans Hals, De waardin, ca. 1623-1625. Foto: Rene Gerritsen.
Frans Hals, De waardin, ca. 1623-1625. Foto: Rene Gerritsen.

Verder is overgeleverd dat de waard in 1631 vier schilderijen en verschillende kopieën van werken van Frans Hals in bezit had – die hij waarschijnlijk als betaling had ontvangen. Ook weten we dat Frans Hals in 1650 na het overlijden van de waard in 1650 door diens familie werd vervolgd vanwege een betalingsachterstand.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share