Geen categorie

MoMA vindt verdwenen Magritte onder een Magritte

0 0
Read Time:1 Minute, 18 Second

René Magritte, Le Portrait, 1935, olieverf op doek, collectie Museum of Modern Art, New York.

Nieuws

Onderzoekers van het Museum of Modern Art (MoMA) in New York hebben een verdwenen schilderij van René Magritte teruggevonden. Het bleek verborgen onder een ander werk van de Belgische surrealist. Dit meldt Art in America.

De vondst kwam aan het licht tijdens de voorbereidingen voor een grote Magritte-tentoonstelling die eind volgende maand opent. Röntgenonderzoek van het schilderij Le Portrait uit 1935 onthulde een deel van een ander werk eronder: La Pose Enchantée uit 1927. Deze voorstelling van twee identieke naakte vrouwen. Dat Magritte dit doek had geschilderd, was bekend, maar waar het was gebleven, was niet duidelijk.

In 1927 werd het voor het eerst getoond op een expositie, en met veel succes. Uit archieven blijkt echter dat Magritte zelf er misschien wel op uitgekeken was. In 1932 ontving hij namelijk een brief van het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel met daarin het verzoek het schilderij op te komen halen. Het lag daar namelijk al een tijdje.

Drie jaar later knipte hij het canvas in twee of meer stukken en schilderde op één deel een stilleven met een glas, een fles wijn, een bord en bestek op een tafel. Uit de ham in het bord kijkt een oog de toeschouwer aan. Le Portrait is een van de ruim tachtig werken die vanaf 28 september te zien zijn op de expositie Magritte: The Mystery of the Ordinary, 1926-1938  in het MoMA.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
100 %
Surprise
Surprise
0 %
Share