Geen categorie

Gestolen monstrans terug in Utrechts museum

0 0
Read Time:1 Minute, 12 Second

De monstrans wordt teruggeplaatst in de vitrine. Foto: Evert-Jan Pol.

De op 29 januari gestolen monstrans is weer terug in Museum Catharijneconvent. Onder luid applaus werd het verguld zilveren object teruggeplaatst in de Schatkamer van het Utrechtse museum.

Twee weken na de roof werd de monstrans teruggevonden. “Hij is terug, maar hij is wel een beetje krom, vertelde de rechercheur die mij belde”, aldus museumdirecteur Marieke van Schijndel. Dit bleek nog een understatement. De monstrans was zwaar beschadigd en een van de sierstukken ontbrak. Toch wist restaurator Michiel Langeveld het achttiende-eeuws topstuk weer in ere te herstellen. “Dit duurde twee dagen”, vertelt Van Schijndel.

De monstrans is eigendom van de parochie van de Heilige Drie-eenheid in Amsterdam, die het in 2008 in langdurig bruikleen gaf aan het museum. Direct nadat het nieuws van de roof bekend werd, sprak de parochie haar medeleven uit aan het Catharijneconvent, vertelt Van Schijndel. Lachend voegt ze daaraan toe: “Zelfs de meest stoïcijnse medewerker werd hierdoor geraakt”. De parochie heeft het object zonder aarzeling weer aan het museum toevertrouwd. Volgens het museum vertelt het een belangrijk verhaal over de geschiedenis van het christendom in Nederland.

De monstrans mist nog steeds het sierstuk. Het is aan de parochie om te besluiten of dit wordt vervangen door een replica. “Maar het onderzoek loopt nog, dus er is kans dat het origineel weer opduikt.”

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share