Geen categorie

60-jarigen gratis naar jarig Museum Speelklok

0 0
Read Time:1 Minute, 11 Second

Nieuws

Museum Speelklok in Utrecht bestaat 18 augustus 60 jaar en 60-jarigen hebben die donderdag daarom gratis toegang. Bovendien staat er voor iedere bezoeker een taartje klaar. En de muzikale rondleiding krijgt een feestelijk tintje.

 

Draaiorgel in Museum Speelklok. Foto: Evert-Jan Pol.
Draaiorgel in Museum Speelklok. Foto: Evert-Jan Pol.

 

De Kring van Draaiorgelvrienden en stichting Stadsontspanning Utrecht vonden het in 1954 tijd worden voor een museum voor draaiorgels, speeldozen en andere mechanische muziekinstrumenten. De twee partijen besloten eerst een tentoonstelling samen te stellen vol zelfspelende muziekinstrumenten. Daarom startten ze in dat jaar een grote speuractie naar nog bewaard gebleven en werkende exemplaren van heel veel verschillende soorten automatisch spelende muziekinstrumenten.

Na een periode van twee jaar hadden ze genoeg zelfspelende muziekinstrumenten verzameld voor een eerste expositie. Op 18 augustus 1956 opende burgemeester De Ranitz van Utrecht de expositie Van Speeldoos tot Pierement. Het museum ziet die datum als de geboortedag van het huidige Museum Speelklok. Dat tot de zomer van 2010 overigens door het leven ging als Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement.

Het 60-jarig jubileum krijgt het hele jaar door aandacht. Een jubileumroute door het museum brengt de topstukken extra onder de aandacht en enkele succesvolle activiteiten gaan in reprise. Zo staat in de herfstvakantie de muzikale gezinsvoorstelling Sprookje van de Chinese Nachtegaal weer op het programma. In oktober opent het museum de herinrichting met de vernieuwde muzikale rondleiding.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share