Geen categorie

Vermaak op Nijntjes zolder

0 0
Read Time:1 Minute, 53 Second

Recensie

Op zolder in het huis van Nijntje wonen tijdelijk nog veel meer konijnen. Een groot deel daarvan komt uit de hoge hoed van kunstenaar Roland Sohier (1950).

Roland Sohier, Madhatternijntje, 2012.

Sohier richtte de zolder in en maakte er een geheimzinnige (zit er konijnenbont in die jassen?), maar vooral knusse ruimte van. Speciaal voor de kamer maakte hij acht nieuwe werken, met konijnen in een belangrijke rol. Ze vormen een mooi contrast met de klassieke schilderijen van Dirk Valkenburg (1675-1721) en Jan Mankes (1839-1920).

Behalve kunstenaar is Sohier, zo blijkt, ook professor in de Konijnenkunde, en medewerker van het Konijnenkundig Onderzoeksbureau. In die hoedanigheid verzamelde hij alle konijnen en hazen uit fictie, kunst en commercie. Oude vitrinekasten bieden ruimte aan uiteenlopende figuren als het roze Duracell-konijn en Peter Rabbit.

Hoe verschillend ook, alle aanwezige konijnen en hazen zijn familie van elkaar. Dat wordt duidelijk uit een stamboom die Sohier maakte. Het staat nu vast dat Bugs Bunny en Roger Rabbit stoute neefjes zijn van de brave Nijntje.

Twee van de 24 diorama's van Roland Sohier. Foto: Evert-Jan Pol.

Omdat het haar huis is, duikt Nijntje her en der op, bijvoorbeeld in de kamer van haar geestelijk vader, meneer Dick. En op de mysterieuze tussenetage, met laag plafond (stoot je hoofd niet!). Hier staan 24 diorama’s waarin het konijntje in onverwachte situaties terechtkomt. Welk avontuur beleeft ze met Kuifje?

Nijntje en Bugs Bunny zijn familie van elkaar. Foto: Evert-Jan Pol.

Samen vormen alle objecten de verrassende tentoonstelling Bij Nijntje op zolder. Net als de vorige twee exposities – Nijntje, het huis (vormgeving)en Nijntje in de mode (mode) – is ook deze verbonden aan een collectie van het Centraal Museum. Ditmaal is hedendaagse kunst aan de beurt. Het museum laat de jeugdige doelgroep op een speelse manier kennismaken met wat het te bieden heeft. En het is de verdienste van Sohier dat het geheel niet alleen kinderen aanspreekt. Ook volwassenen vermaken er zich.

Bij Nijntje op zolder, t/m 23 februari 2014 in het Dick Bruna Huis, Utrecht

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share