Geen categorie

Boijmans toont Goya’s Verschrikkingen van de oorlog

0 0
Read Time:1 Minute, 38 Second

Museum Boijmans Van Beuningen toont vanaf 26 januari Goya’s beroemde etsenserie Los Desastres de la Guerra. De tachtig etsen geven samen de kritiek van Goya weer op de gebeurtenissen tijdens de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog (1808-1814) en de tijd kort daarna.

Francisco José de Goya y Lucientes (1746 - 1828), Por qué? (Waarom?), van: Los Desastres de la Guerra, circa 1810-1820 (gepubliceerd in 1863), collectie Museum Boijmans Van Beuningen.

De Spaanse schilder Francisco José de Goya y Lucientes (1746-1828) bewerkte tussen 1810 en 1820 tachtig koperplaten die hij Los Desastres de la Guerra noemde. Van de platen werden in de loop der tijd vele etsen gedrukt, die in verschillende edities op de markt werden gebracht. In het prentenkabinet presenteert het museum de komende zes maanden de gehele serie, met etsen uit de eerste editie. Het komt volgens het museum zelden voor dat de complete serie uit eigen collectie getoond kan worden.

Los Desastres de la Guerra bestaat uit drie delen. Het eerste gedeelte laat oorlogstaferelen zien zoals verminkte lichamen en executies. Het tweede deel toont de hongersnood die heerste in Madrid in 1811 en 1812. De serie sluit af met etsen die kritiek geven op het naoorlogse bewind van Koning Ferdinand VII.

De kritiek die Goya met Los Desastres leverde op de politieke situatie, maakte de publicatie ervan lastig. Dat is vermoedelijk ook de reden dat de serie niet tijdens het leven van de kunstenaar op de markt is gebracht. Goya maakte tijdens het produceren van de koperplaten wel regelmatig proefdrukken om te kijken of het resultaat werd zoals hij wenste. Maar het op grote schaal drukken van de serie etsen, gebeurde pas 35 jaar na de dood van de kunstenaar, toen de koperplaten werden verkocht aan de Koninklijke Academie voor de Schone Kunsten van San Fernando in Madrid.

Goya’s Verschrikkingen van de oorlog, 26 januari t/m 21 juli in Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share