Geen categorie

Kastjes kijken

0 0
Read Time:1 Minute, 0 Second

De macht van televisie, C. Buddingh’, 1971-74, 21,5 x 18 cm, gemengde techniek.

C. Buddingh’ (1918-1985) was door het gebruik van alledaagse spreektaal in zijn gedichten een van de populairste dichters van zijn generatie. En van 1971 tot en met 1974 was hij ook actief als beeldend kunstenaar. Hij maakte bijvoorbeeld  artistieke kastjes. Het Dordrechts Museum toont daar een selectie van.

Voor zijn kastjes gebruikte hij oude sigarenkistjes, die hij verfde en beplakte en waarin hij ‘waardeloze’ spullen, afgedankt speelgoed en reclamemateriaal verwerkte. Buddingh’ maakte ruim honderd van zulke kastjes en gaf ze poëtische titels als Moord op de nieuwslezer of Droom van een damschijf.

Behalve de kastjes toont het museum ook collages, documenten en archivalia. Tevens zijn er televisiefragmenten van de dichter te zien, zoals beelden uit het eerste verborgen cameraprogramma Poets dat Buddingh’ presenteerde.

Parallel aan de expositie wordt in de wijnbar van restaurant Art & Dining in het museum de installatie Gorgelrijmen & Gorgelwezens van de Dordtse kunstenares Katinka van Haren getoond. Deze is gebaseerd op de klanken van Buddingh’s Gorgelrijmen.

Kastjes kijken, t/m 24 maart in het Dordrechts Museum, Dordrecht

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share