Geen categorie

2013, Nederland-Ruslandjaar

0 0
Read Time:1 Minute, 56 Second

De relatie tussen Nederland en Rusland is al eeuwenoud en begon met het bezoek van tsaar Peter de Grote aan ons land in de zomer van 1697. Hij wilde hier zijn kennis over scheepvaart uitbreiden. Om de betrekkingen tussen beide landen te memoreren, is 2013 uitgeroepen tot Nederland-Ruslandjaar. De officiële opening is in maart, maar in enkele musea is dit jaar al eerder van start gegaan.

Zaaloverzicht Lissitzky-Kabakov, Van Abbemuseum, 2012. Foto: Peter Cox.

Het Drents Museum besteedt met de expositie De Sovjet Mythe aandacht aan Russische beeldende kunst in de Sovjet-Unie. Speciaal voor die gelegenheid is een reusachtig standbeeld van Lenin naar Assen gehaald. De tentoonstelling duurt nog tot en met 9 juni.

Het Van Abbemuseum heeft in het kader van het Nederland-Ruslandjaar de kunstenaars Ilja (1933) en Emilia (1945) Kabakov gevraagd om als gastconservatoren een tentoonstelling te maken met hun werk samen met dat van El Lissitzky (1890-1941). Het is de eerste keer dat de oeuvres van deze beroemde Russische kunstenaars uit de twintigste eeuw samen worden gepresenteerd. De tentoonstelling Lissitzky – Kabakov is te zien tot en met 28 april en reist daarna door naar de Hermitage in Sint-Petersburg en het Multimedia Art Museum (MAMM) in Moskou.

Ivan Semenovitsj Koelikov, De sportvrouw, 1929, te zien op de expositie De Sovjet Mythe, in het Drents Museum.

Later dit jaar openen in Nederland, en ook in Rusland, nog verschillende andere relevante tentoonstellingen. In de Synagoge Groningen is bijvoorbeeld werk te zien van Russische kunstenaars (9 mei tot en met 9 juni). En Hermitage Amsterdam wijdt een grote expositie aan Peter de Grote (1672-1725). De tentoonstelling geeft een beeld van deze bevlogen en leergierige Russische tsaar. Toen hij op 17-jarige leeftijd alle macht kreeg, was hij vastbesloten het land te moderniseren. Hij kocht al op jeugdige leeftijd kunst en zo legde hij een basis voor de latere collectie van de Hermitage in Sint-Petersburg.

Het huis in Zaandam waar de tsaar in 1697 acht dagen verbleef, wordt momenteel grondig gerenoveerd. Het houten huisje uit 1632 is nu een museum (Czaar Peterhuisje) en is vanaf maart weer te bezoeken.

Voor meer informatie over het Nederland-Ruslandjaar: www.nlrf2013.nl.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share