Geen categorie

Verzamelaar steunt bedreigd museum met grote schenking

0 0
Read Time:1 Minute, 12 Second

Enzo Cucchi (1950), Braccio della maga, 1981, potlood, houtskool, 39,5 x 30 cm. Collectie Rijksmuseum Twenthe, schenking Art & Project/Depot VBVR.

Rijksmuseum Twenthe in Enschede heeft ongeveer 140 kunstwerken gekregen van verzamelaar en voormalig galeriehouder Adriaan van Ravesteijn. Hij deed de schenking om zijn betrokkenheid te benadrukken bij het met sluiting bedreigde museum.

De schenking bevat onder meer 25 werken van Peter Struycken en schilderijen van onder anderen Alan Charlton, Jan Commandeur en Arkadi Nasonov en tekeningen van Sandro Chia, Enzo Cucchi en anderen. Onder de geschonken werken bevindt zich ook een gevarieerde collectie toegepaste kunst, waaronder glas, stoelen en zilver.

De collectie Art & Project/Depot VBVR werd bijeengebracht door Geert van Beijeren (1933-2005) en Adriaan van Ravesteijn (1938). Na een tentoonstelling in Rijksmuseum Twenthe in 1999 kreeg het museum de nu geschonken werken al in permanent bruikleen. Uit dezelfde collectie kreeg het museum in 2008 al werk van Armando, Ad Dekkers, Lucio Fontana, Jan Schoonhoven, Peter Struycken en Carel Visser.

De toekomst van Rijksmuseum Twenthe  is onzeker geworden door het advies van de Raad voor Cultuur en het daarop volgende besluit van de toenmalige staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra om de subsidie van het museum met negen ton te korten. Dit zou betekenen dat het museum de deuren moet sluiten en alleen nog maar zorg kan dragen voor behoud en beheer van de collectie.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share