Geen categorie

Kunst in beweging

0 0
Read Time:57 Second

Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen in Düsseldorf toont momenteel ongeveer zeventig werken van Alexander Calder (1898-1976). Zijn bewegende mobiles en tweedimensionaal werk nemen twee hallen met een totale oppervlakte van 1600 vierkante meter in beslag. Het is voor het eerst in twintig jaar dat een Duits museum weer een grote tentoonstelling aan deze Amerikaanse kunstenaar wijdt.

Alexander Calder, Quatre systèmes rouges (mobile), 1960, collectie Louisiana Museum of Modern Art, Humlebæk, Denemarken. © 2013 Calder Foundation, New York / Artists Rights Society (ARS), New York Foto: Louisiana Museum of Modern Art, Humlebæk.

De expositie belicht Calders pad op weg naar abstractie en toont daarom voornamelijk werk uit de jaren ’30 en ’40. De kunstenaar experimenteerde in die periode met verschillende stijlen en met muziek. Hij maakte bijvoorbeeld zogenaamde noise-mobiles. Deze krijgen in het museum speciale aandacht.

Zijn werk had indertijd raakvlakken met de geometrische schilderijen van Piet Mondriaan en de speelse abstracte creaties van Joan Miró en Hans Arp. Werk van deze kunstenaars is daarom ook aanwezig op de tentoonstelling.

Alexander Calder – Avantgarde in Bewegung, t/m 12 januari in Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen (K20 Grabbeplatz), Düsseldorf, Duitsland

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share