Geen categorie

Rijksmuseum ontvangt 580 Japanse prenten

0 0
Read Time:1 Minute, 7 Second

Yanagawa Shigenobu (II), Twee vrouwen op een veranda: een van hen bespeelt een snaarinstrument (schenking van het Goslings NieuwBeerta Fonds).

Het Rijksmuseum toont vanaf 8 mei dertig Japanse prenten die het onlangs heeft gekregen. Ze maken deel uit van twee schenkingen van 580 van dergelijke prenten.

De werken zijn afkomstig uit de collectie van Jan Willem Goslings (1943-2011) en zijn echtgenote. Zij verzamelden deze zogeheten surimono-prenten. Deze prenten werden op duur papier met luxueuze versieringen in goud en zilver gedrukt en waren bedoeld als exclusief geschenk bij speciale gelegenheden. De Goslings schonken het Rijksmuseum hun collectie van 400 werken, aangevuld met een fonds voor toekomstige uitbreiding van de verzameling, het Goslings NieuwBeerta Fonds.

De tweede schenking is afkomstig van verzamelaar H.C. Bos (1926-2007). Deze had een voorkeur voor klassieke afbeeldingen van luxueus geklede Japanse vrouwen uit de tweede helft van de negentiende eeuw. Tevens bracht hij een collectie portretten van acteurs bijeen, die in karakteristieke poses en met expressieve gezichtsuitdrukkingen op papier werden gezet. Heldere kleuren en krachtige composities, vaak nog opvallend fris van druk, voeren de boventoon. Bij zijn dood legateerde Bos 180 Japanse prenten aan het Rijksmuseum.

Luxe op papier: de mooiste Japanse surimono prenten uit particuliere schenking, 8 mei t/m 9 juli, in het Rijksmuseum, Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share