Geen categorie

Adopteer eens een Russisch schilderij

0 0
Read Time:1 Minute, 24 Second
Een van de adoptieschilderijen: Kazimir Malevich, Aviator, 1914, Russisch Museum, Sint-Petersburg.

Het Bonnefantenmuseum in Maastricht is een crowdfundingactie gestart voor de financiering van de tentoonstelling De Grote Verandering. Revoluties in de Russische schilderkunst 1895-1917. Particulieren en bedrijven kunnen schilderijen van grote namen als Kazimir Malevich, Wassily Kandinsky en Vladimir Tatlin adopteren.

Een schilderij kan worden geadopteerd voor een bedrag van 1.000 euro. Het museum biedt de metsenaty (Russisch voor mecenassen) privileges, zoals naamsvermelding bij het schilderij en uitnodigingen voor de opening en de Soirées Russes, een randprogramma met muziek-, theater- en dansvoorstellingen. Bij de adoptie van vijf of meer schilderijen krijgen de metsenaty een naamsvermelding op een speciale wand in de tentoonstelling tussen de sponsors en subsidiënten.

De tentoonstelling De Grote Verandering. Revoluties in de Russische schilderkunst 1895-1917 loopt van 12 maart tot en met 11 augustus 2013. Ze vindt plaats in het kader van het Nederland-Ruslandjaar 2013. Schilderijen van grote Russische kunstenaars (als eerder genoemde Malevich en Kandinsky) worden getoond naast het werk van minder bekende namen als Natalia Goncharova, Ilya Mashkov, Vasili Denisov en Aristarkh Lentulov. Het gaat stuk voor stuk om expressieve, kleurrijke en veelal figuratieve schilderijen.

De meer dan negentig schilderijen zijn afkomstig uit verschillende Russische museumcollecties, waaronder het Tretyakov Museum in Moskou en het Russisch Museum in Sint-Petersburg. Volgens het Bonnefantenmuseum zal tijdens de expositie de sfeer van de salons in Moskou en Sint-Petersburg van zo’n honderd jaar geleden worden opgeroepen door flankerende presentaties van foto’s, muziek, filmbeelden en teksten.

Met de crowdfundingactie verwacht het museum honderdduizend euro bijeen te brengen. Inmiddels zijn al twaalf schilderijen geadopteerd.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share