Geen categorie

Kerkramen uit brief Van Gogh gevonden

0 0
Read Time:1 Minute, 27 Second

Deel van de brief waarin Vincent van Gogh over de schetsen schreef. Met dank aan vangoghletters.org.

In een brief van 7 oktober 1876 aan zijn broer Theo schreef Vincent van Gogh over schetsen voor kerkramen die hij had gezien. Decennia lang bogen deskundigen zich over de vraag waar die kerkramen zich zouden bevinden. Het antwoord is nu bekend: in de St Andrews kerk in Owslebury, een klein dorpje in het Engelse graafschap Hampshire. Dit meldt de Britse krant The Guardian.

Van Gogh woonde indertijd in Isleworth – nu onderdeel van Londen – en zag de ontwerpschetsen in het atelier van glazenier Cottier and Company. Hij was dusdanig onder de indruk dat hij erover schreef: In het midden van het eene raam het portret van eene bejaarde dame, o zoo’n nobel gezicht met de woorden “Uw wil geschiede” er boven, in het andere raam het portret van hare dochter met de woorden, Het geloof is een vasten grond der dingen die men hoopt en een bewijs voor de dingen die men niet ziet.”

De Britse kunsthistoricus Max Donnelly kwam recent op het spoor van de beschreven ramen tijdens zijn onderzoek naar het gebrandschilderde werk van Daniel Cottier. Hij vond foto’s van ramen die wel heel erg leken op de door Van Gogh bewonderde schetsen. Foto’s van de schetsen zelf gaven uiteindelijk de doorslag. Deze trof Donnely aan in het familiearchief van de nabestaanden van graaf William Carnegie die de opdracht had gegeven voor de vervaardiging van de betreffende ramen. Hij liet ze maken ter nagedachtenis van zijn dochter en echtgenote, die allebei op de vensters zijn afgebeld.

Zie ook: Brieven Van Gogh straks ook in het Chinees

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share