Geen categorie

Foute boeken in Museum Meermanno

0 0
Read Time:1 Minute, 33 Second
Willy Schermelé, Het Groote Negerboek, 1932

Een uitgave met als titel Het Groote Negerboek zou tegenwoordig de boekwinkels niet meer halen. In 1932 spraken mensen daar echter nog geen schande van. De nieuwe tentoonstelling Foute boeken? in Museum Meermanno gaat over boeken die door een andere tijdsgeest en voortschrijdend inzicht controversieel zijn geworden.

Nederland staat van oudsher bekend als een vooruitstrevend, liberaal en tolerant land dat vrijheid van meningsuiting en van drukpers in de grondwet heeft vastgelegd. De tentoonstelling Foute boeken? bevraagt de bezoeker via de thema’s politiek, religie en maatschappij over de impact van boeken. Als die de verschillende voorbeelden van boeken, schoolplaten, affiches en krantenartikelen in hun context ziet, wat maakt dat dan los?

Bezoekers wordt expliciet gevraagd hun mening te geven. In de tentoonstelling zien ze uiteenlopende ‘foute’ boeken. Een citaat uit zo’n boek wordt geprojecteerd, met daaroverheen de vraag hoe wij hier nu tegenaan kijken.

George van Aalst, Het Kerstjoodje, Uitgeverij W. Kirchner, Amsterdam 1924.

Elke zaal is voorzien van een zithoekje waar bezoekers een speciale krant met actuele berichten kunnen lezen. Deze krantenberichten van het afgelopen jaar confronteren ons met de actualiteit van de discussie over de invloed en de kracht van boeken.

In de laatste zaal is het woord aan het publiek. Daar kan de bezoeker citaten, woorden en titels uit een boekje scheuren waarvan zij of hij vindt dat die ‘echt niet meer kunnen’.

Museum Meermanno wil met deze tentoonstelling onderzoeken hoe mensen nu denken over boeken die al lange tijd en soms nog steeds onze identiteit en onze ideeën vormen. Staan bezoekers voor de vrijheid van meningsuiting en drukpers of vinden ze dat die te ver gaat en begrensd moet worden?

Foute boeken?, t/m 1 maart 2020 in Museum Meermanno, Den Haag
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share