Geen categorie

Museum Jan Cunen koopt twee stillevens van Piet Meiners

0 0
Read Time:1 Minute, 4 Second

Museum Jan Cunen in Oss heeft zijn collectie uitgebreid met twee zeldzame stillevens van Piet Meiners (1857-1903). Het museum kocht de schilderijen van een particulier verzamelaar en toont ze tot en met 28 mei.

Een van de twee aangekochte stillevens van Piet Meiners.

Met de aankoop van deze werken heeft het museum een begin gemaakt met het opvullen van een hiaat in zijn collectie. Tot voor kort bevond zich slechts één stilleven in de verzameling negentiende-eeuwse kunst. Beide stillevens zijn volgens Museum Jan Cunen zeer representatief voor het laatste kwart van de negentiende eeuw vanwege het realisme en de invloed van de oosterse kunst.

De ietwat eenzelvige, teruggetrokken Piet Meiners kwam in 1903 op 47-jarige leeftijd door een tragisch ongeval om het leven. Enkele maanden daarvoor, in mei 1903, had hij, na lang aandringen van zijn kunstenaarsvrienden Willem Witsen (1860-1923) en Willem Bastiaan Tholen (1860-1931), zijn eerste solotentoonstelling in de Rotterdamse Kunstkring. De tentoonstelling werd zeer goed ontvangen. Bekende kunstcritici als Albert Plasschaert en Hendricus Petrus Bremmer uitten zich lovend over Meiners’ verfijnde stillevens, eigenzinnige landschappen en intieme figuurstukken.

Volgend jaar wijdt Museum Jan Cunen  een tentoonstelling aan Meiners. De nu aangekochte stillevens gaan daar deel van uitmaken.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share