Geen categorie

Fries Museum verlengt expositie over games

0 0
Read Time:1 Minute, 32 Second

Nieuws / Expositie

De tentoonstelling New Horizons in het Fries Museum is verlengd tot en 22 maart. Met de expositie toont het museum de wisselwerking tussen kunst en het visuele ontwerp van games.

Fragment uit de korte animatiefilm Pixels van Patrick Jean.

 

Beeldende kunst komt steeds vaker terug in games. Gameontwikkelaars zijn, soms onbewust, schatplichtig aan kunststromingen als het symbolisme, de romantiek en het surrealisme. Met de fantasie die de achttiende-eeuwse kunstenaar Piranesi gebruikte om zijn beroemde kerkers te tekenen, bouwen de kinderen van nu hun eigen wereld in de game Minecraft. En de onmogelijke doolhoven van M.C. Escher zijn ook geliefd in games.

Tegelijkertijd laten hedendaagse kunstenaars als Harun Farocki, Studer en Van den Berg en Jennifer Steinkamp zich inspireren door videogames. Deze cross-overs leveren spannende kunst en bijzondere games op. Het Fries Museum toont een dertigtal projecties, prints, installaties, games en films.

Cory Arcangel, Super Mario Bros zonder Mario.

Het Zwitserse duo Studer en Van der Berg maakt de virtuele wereld tastbaar. In de container die onderdeel is van hun ruimtelijke installatie in het museum kunnen bezoekers virtuele landschappen verkennen. Florian Krepcik maakt van het snelle Grand Theft Auto een ‘klassieke’ Hollywoodfilm die al te vaak is afgedraaid. Een kunstenaar als Cory Arcangel gebruikt games nog directer als inspiratiebron. Door Mario weg te laten uit de klassieker Super Mario Bros, transformeert hij het bekende spel tot een verlaten landschap.

De tentoonstelling sloot aan bij de internationale gameconferentie Next-Gen Art Event die in Leeuwarden plaatsvond. Rijksmuseum Twenthe besteedt vanaf 24 januari ook aandacht aan kunst in de game, met de expositie Sublime Landscapes in Gaming.

New Horizons – de kunst achter games, t/m 22 maart in het Fries Museum, Leeuwarden

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share