Geen categorie

Zes ton voor onderzoek naar fotografie

0 0
Read Time:1 Minute, 28 Second

Russian Diplomacy uit 1974 van Ger van Elk, collectie Stedelijk Museum. Kleurenfoto op perspex, met overschildering in acrylverf.

Het Stedelijk Museum in Amsterdam en de Universiteit Leiden krijgen van de NWO samen 600.000 euro voor onderzoek naar hedendaagse fotografie en de restauratie daarvan. Het onderzoek richt zich op fotowerken waarin verschillende materialen en technieken zijn gecombineerd.

Hoe kunnen foto’s en fotografische kunstwerken waarin verschillende technieken zijn gebruikt, goed bewaard worden? Is het te voorkomen dat ze verkleuren? Over de degradatieprocessen en het bewaren en conserveren van foto’s is veel bekend, maar hoe moet er worden omgegaan met de complexe, gecombineerde fotokunst van de laatste decennia?

Met dit onderzoek hoopt het team van restauratoren, chemici en kunsthistorici daar verandering in te brengen voor het te laat is. Onderwerp van onderzoek is onder meer hoe de in één kunstwerk gebruikte materialen elkaar beïnvloeden en wat dit betekent voor de omstandigheden waaronder het kunstwerk het best bewaard kan worden. Het onderzoek wordt verricht door een team van restauratoren, chemici, conservatoren en andere kunsthistorici. Ook zullen kunstenaars zoveel mogelijk bij het onderzoek van hun werken betrokken worden.

Het onderzoek zal vier jaar duren en afgesloten worden met een internationaal symposium, waarin de resultaten worden gepresenteerd en bediscussieerd. Het onderzoeksteam staat onder leiding van Kitty Zijlmans van de Universiteit Leiden en Sandra Weerdenburg, hoofd Restauraties van het Stedelijk Museum Amsterdam.

NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) stelt het geld beschikbaar binnen het programma Science4Arts, dat multidisciplinair onderzoek steunt voor de conservering en restauratie van kunst. Naast steun van NWO ontvangt het project structurele bijdragen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), het Kröller-Müller Museum, het Van Abbemuseum  en het Stedelijk Museum zelf.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share