Geen categorie

Lakenhal koopt vroegste Rembrandt

0 0
Read Time:1 Minute, 10 Second

Nieuws

Museum De Lakenhal heeft samen met de gemeente Leiden het werk Brillenverkoper (1623-1624) van Rembrandt gekocht. Dit is het vroegst bekende schilderij van de kunstenaar. Hij schilderde het omstreeks zijn zeventiende levensjaar in zijn geboortestad Leiden. Door deze aankoop heeft Leiden voor het eerst een schilderij van de Hollandse meester in bezit.

Het schilderijtje maakte oorspronkelijk deel uit van een serie van vijf kleine paneeltjes, met als onderwerp de vijf zintuigen. Twee van de drie overgebleven schilderijen (het ‘gevoel’ en het ‘gehoor’) bevinden zich in een particuliere collectie in New York. Het nu aangekochte schilderij is het derde paneel dat het zintuig ‘zicht’ uitbeeldt. Het is vanaf vandaag in De Lakenhal te zien.

De Brillenverkoper werd in 1968 voor het eerst gepresenteerd in de tentoonstelling Rondom Rembrandt in Museum De Lakenhal. Destijds werd het relatief kleine schilderij nog gezien als een vroeg werk uit de omgeving van Rembrandt. Sinds 1992 is de toeschrijving aan Rembrandt in het kader van het Rembrandt Research Project door alle kenners bevestigd.

Rembrandt van Rijn, Brillenverkoper, 1623-1624, olieverf op paneel, 21 x 17,8 cm © Museum De Lakenhal, Leiden.
Rembrandt van Rijn, Brillenverkoper, 1623-1624, olieverf op paneel, 21 x 17,8 cm © Museum De Lakenhal, Leiden.

De aankoop is mogelijk gemaakt met financiële steun van de Vereniging Rembrandt, het Mondriaan Fonds en Vereniging van Belangstellenden in De Lakenhal (VBL). Over de identiteit van de verkoper en het aankoopbedrag doet het museum geen mededelingen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share