Geen categorie

Gezamenlijke aankoop Zuiderzeemuseum en Fries Museum

0 0
Read Time:1 Minute, 33 Second

Uit de serie Oak Inside van Christien Meindertsma. Foto: collectie Thomas Eyck.

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen en het Fries Museum in Leeuwarden hebben gezamenlijk de serie Oak Inside van kunstenaar en ontwerper Christien Meindertsma gekocht. De serie, geïnspireerd door het traditionele meubilair uit Hindeloopen, bestaat uit een tafel, zes stoelen, kasten, een trapje, een dekenkist, een peper- en zoutmolen en een vloerkleed.

De musea hebben tot een gezamenlijke aanschaf besloten om de serie een zo breed mogelijk publiek te gunnen. “In deze tijd van economische onzekerheid is toegang tot collectie veel belangrijker dan bezit”, aldus Kris Callens, hoofd Collecties & Presentaties van het Zuiderzeemuseum. “Daarbij is de serie voor een belangrijk deel verworven door publiek en wordt het tentoongesteld voor datzelfde publiek.” Frank van der Velden, hoofd Collectievorming en -onderzoek Fries Museum vult aan: “Deze gezamenlijke aankoop is een mooi voorbeeld van hoe Nederlandse musea elkaar kunnen vinden om samen het erfgoed en kunstbezit van alle Nederlanders te versterken.”

Christien Meindertsma (1980) combineert oude technieken met een nieuwe kijk op de traditionele schilderspatronen. Met Oak Inside blaast ze nieuw leven in de Hindelooper mix and match-stijl, die 400 jaar teruggaat. Dankzij de zeevarende bevolking was het aan de Zuiderzee gelegen Hindeloopen in de zeventiende en achttiende eeuw een verzamelpunt van voorwerpen uit verschillende culturen. Hindelooper zeelieden maken handelsvaarten vanuit Amsterdam naar Scandinavië en Rusland. Met het verdiende geld kochten ze in hun thuishaven Amsterdam allerlei exotische waren. Zo ontstond de typische Hindelooper samengestelde stijl van onder meer handbeschilderde meubelen met bloemen, vogels en guirlandes, exotisch porselein en kleding van kleurrijke sitsen uit India.

Het Zuiderzeemuseum neemt de serie Oak Inside op in de tentoonstelling Reis rondom de Zuiderzee, die op 13 oktober opent. In september 2013 krijgt het geheel een prominente plek in het dan vernieuwde nieuwe Fries Museum.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share