Geen categorie

Compleet beeld Da Vinci

0 0
Read Time:1 Minute, 35 Second

Portrait of Cecilla Gallerani (The Lady with an Enime), ca. 1489-90, Czartoryski Foundation Krakau, in bruikleen bij Muzeum narodowe w Krakowie. (©) Princes Czartoryski Foundation.

Nooit eerder toonde een museum in één tentoonstelling zoveel schilderijen van Leonardo da Vinci (1452-1519) als de National Gallery in Londen op dit moment. Op de expositie Leonardo da Vinci: Painter at the Court of Milan zijn van zijn veertien bewaarde schilderijen er negen te zien.

De Mona Lisa ontbreekt – dat portret wordt nooit uitgeleend door het Louvre – maar ook zonder dat beroemde schilderij schetst het museum een goed beeld van Da Vinci’s schilderoeuvre. Het toont bijvoorbeeld beide versies van Virgin of the Rocks. Het is de eerste keer dat de twee schilderijen (uit het Louvre en de National Gallery) samen te zien zijn.

Ook gaat de expositie in op de werkwijze van de kunstenaar. Aan de hand van alle overgebleven studietekeningen wordt zichtbaar gemaakt hoe zijn meesterwerk Het laatste avondmaal ontstond. Een kopie van het werk maakt deze les compleet.

Een van de hoogtepunten is Salvator Mundi, een portret van Jezus. Dit schilderij werd eerder dit jaar geveild voor omgerekend 136 miljoen euro. Het is echter nog steeds niet onomstotelijk bewezen dat het een werk van de meester zelf is. Toen het in 1958 opdook, werd gedacht dat een van Da Vinci’s leerlingen het geschilderd had. Maar het portret hoort hoe dan ook thuis op de expositie, waar ook het werk van zijn navolgers aan bod komt.

De tentoonstelling is pas een dag open, maar mag zich nu al verheugen in een grote belangstelling. Reserveren is dan ook aan te raden.

Leonardo da Vinci: Painter at the Court of Milan, t/m 5 februari 2012 in The National Gallery, Londen

Zie ook: Da Vinci-expositie uitverkocht tot half januari

Zie ook: Vermeende Da Vinci verkocht voor 136 miljoen

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share