Geen categorie

Mondriaanhuis wint German Design Award

0 0
Read Time:1 Minute, 13 Second
Piet Mondriaan in de keuken. Foto: Evert-Jan Pol.

Het Mondriaanhuis is onderscheiden met een Gold-award tijdens de German Design Awards 2019. De German Design Council reikt deze internationale architectuur- en designprijzen jaarlijks uit.

Het Utrechts bureau Tinker Imagineers bedacht het multimedia-concept van het Mondriaanhuis waarover de vakjury nu oordeelt: ”De geslaagde mix van digitale en analoge elementen is overweldigend maar zeker niet ondoordacht. Bovendien informatief, zonder de bezoeker daarbij te overrompelen. Dit alles in een aantrekkelijk decor dat plezierig en ontspannend overkomt.”

Bezoekers reizen in het geboortehuis van Piet Mondriaan door het leven van de eigenzinnige pionier van abstracte kunst: van Amersfoort naar Winterswijk, en van Amsterdam via Parijs en London uiteindelijk naar New York. Ze ontdekken zijn iconische werk, zijn spirituele vorming, zijn interesses en vrienden.

De reis start met een video-installatie over Mondriaans oeuvre. Het muzikale beeldverhaal neemt de bezoekers mee, via zijn vroege landschappen en de kleurrijke zeegezichten, naar zijn karakteristieke abstracte wereld. In zijn laatste levensjaren in New York begon Mondriaan opnieuw – hij bevrijdde zich van de zwarte lijnen, en hij vond nieuwe ruimte in zijn werk.

Elders in het museum kan de bezoeker Mondriaan zelf nog tegenkomen. De kunstenaar gunt het publiek bijvoorbeeld letterlijk een kijkje in zijn keuken.

Sinds de heropening begin 2017 ontving het Mondriaanhuis al veel positieve reacties op het multimedia-concept. Eerder dit jaar won het ook al een MUSE Award.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share