Geen categorie

Singer Laren koopt zeldzame Van der Leck

0 0
Read Time:1 Minute, 35 Second

Nieuws

Singer Laren heeft gisteren bij Christie’s Amsterdam een zeldzaam schilderij van Bart van der Leck (1876-1958) gekocht. Ploegen uit 1913 dook vorig jaar plotseling op in Engeland. Daarvóór was het lange tijd uit beeld.

 

Bart van der Leck, Ploegen, olieverf op doek, 54 x 73 cm, collectie Singer Laren.
Bart van der Leck, Ploegen, olieverf op doek, 54 x 73 cm, collectie Singer Laren.

 

Het doek stamt uit een periode (1910-1913) waarin Van der Leck eenvoudige figuren uit het dagelijks leven schilderde. Met hun sterk geabstraheerde, veelal uit primaire kleuren opgebouwde vlakken, wijzen de werken vooruit naar de vormgeving van De Stijl. Deze wereldberoemde kunstenaarsbeweging richtte Van der Leck in 1917 samen op met Theo van Doesburg en Piet Mondriaan.

Met zijn schilderijen trok Van der Leck de aandacht van H.P. Bremmer, de vaste inkoper en adviseur van Helene Kröller-Müller. In 1912 sloot hij een exclusief contract met hem voor de verkoop van zijn werk. Ook Ploegen verkocht Van der Leck via Bremmer. Niet aan Helene Kröller-Müller, maar aan mevrouw Eikendal-van Heerdt uit Wassenaar, zoals blijkt uit Van der Lecks oeuvrelijst van 1915.

De meeste Van der Lecks bevinden zich in de verzameling van het Kröller-Müller Museum en het is dan ook een grote zeldzaamheid wanneer een werk van de kunstenaar op de markt komt. Singer Laren kocht het kunstwerk met steun van de BankGiro Loterij.

“Een juweel van een schilderij!”, noemt directeur Jan Rudolph de Lorm de Van der Leck. “Hiermee heeft Singer Laren weer een mooie stap gezet om het Nederlands modernisme in kaart te brengen en met het publiek te delen.” Vanaf 9 december maakt Ploegen deel uit van de presentatie Singer Highlights.

Ook andere musea kochten op de veiling van moderne kunst. Museum MORE in Gorssel verwierf Landschap met zeven beelden van Carel Willink en het Stedelijk Museum breidde de collectie uit met The trumpet player van Nola Hatterman.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share