Geen categorie

“Epicentrum van de tatoeage”

0 0
Read Time:1 Minute, 22 Second

Foto: Amsterdam Tattoo Museum.

Een van de deelnemende musea aan de twaalfde Museumnacht Amsterdam op zaterdag 5 november is het Amsterdam Tattoo Museum dat die dag zijn deuren voor het eerst opent. Het museum aan de Plantage Middenlaan is een initiatief van tatoeëerder/kunstenaar Henk Schiffmacher.

Het museum besteedt aandacht aan tatoeage bij verschillende culturen en volkeren over de hele wereld, vanaf de prehistorie tot het heden. Het is het eerste grote professionele museum ter wereld dat totaal gewijd is aan tatoeages. Aan de basis van het museum staat de verzameling die Schiffmacher (1952) in meer dan dertig jaar bijeen heeft gebracht. De collectie bestaat uit honderden tatoeagemachines en handwerktuigen, foto’s, schilderijen, tekeningen, beelden en zelfs stukken getatoeëerde huid.

Henk Schiffmacher noemt het museum zelf “het epicentrum van de tatoeage: het Taticaan. Er is een bibliotheek met ’s werelds grootste boekenarchief op het gebied van tatoeage en twee keer per jaar is er een tattoo-gerelateerde tentoonstelling in het museum. Er worden workshops en seminars gehouden en we zullen expedities naar allerlei uithoeken van de wereld organiseren om verdwijnende tatoeages in kaart te brengen en vast te leggen.” Ook kunnen bezoekers er terecht voor het zetten van een tatoeage door gasttatoeëerders. “Het een levend museum. De bezoeker kan ook zelf iets toevoegen in de vorm van zijn of haar persoonlijk verhaal.”

Het Amsterdam Tattoo Museum is behalve een museaal- ook een sociaal project. Het biedt leerwerktrajecten aan mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. De vaste staf wordt aangevuld met een groot aantal tijdelijke trajectmedewerkers.

Amsterdam Tattoo Museum, Plantage Middenlaan 62, Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share