Geen categorie

Koningin Elizabeth leent Da Vinci’s uit aan Teylers Museum

0 0
Read Time:1 Minute, 48 Second

De Britse koningin Elizabeth II leent drie studies van Leonardo da Vinci uit aan Teylers Museum. Via een tweet bevestigt de Haarlemse instelling een bericht daarover in diverse media.

Het gaat om studies voor de figuren Simon, Philippus en Judas op de beroemde muurschildering Het Laatste Avondmaal nabij de kerk Santa Maria delle Grazie in Milaan. Die maakt Da Vinci tussen 1495 en 1498. De tekeningen stammen dus ook uit die periode.

De werken zijn vanaf 5 oktober te zien in een grote tentoonstelling met tekeningen van de Italiaanse kunstenaar. Met de expositie gaat een grote wens van het museum in vervulling. De presentatie is de eerste grote tentoonstelling die gewijd is aan Da Vinci’s getekende oeuvre.

Leonardo da Vinci (1452-1519), Hoofd van een jonge vrouw, driekwart naar links, Biblioteca Reale, Turijn.

Teylers begon ruim twee jaar geleden al met de voorbereidingen. De tekeningen zijn verspreid over musea over de hele wereld en het is niet gemakkelijk om ze in bruikleen te krijgen, aldus het museum in een eerder persbericht.

Leonardo da Vinci (1452-1519) was een van de eerste kunstenaars die zich bezighield met de expressie van emoties. Teylers Museum wil laten zien dat dit niet alleen zichtbaar is in een schilderij als de Mona Lisa, maar ook in zijn vele schetsen en tekeningen.

De tentoonstelling vindt plaats in het kader van Da Vinci’s 500ste sterfdag in 2019. Musea verspreid over de wereld zullen daar met exposities aandacht aan besteden.

De expositie in Haarlem is de eerste in de reeks. Aan de hand van zo’n dertig tekeningen van Da Vinci en evenveel werken van tijdgenoten toont die aan hoe ver de kunstenaar zijn tijd vooruit was.

Eerder maakte Teylers al bekend dat het de studie van het gezicht van een jonge vrouw in bruikleen krijgt van Biblioteca Reale in Turijn. Deze tekening is waarschijnlijk een voorstudie voor het schilderij de Madonna in de grot, dat in het Louvre hangt. De studie wordt ook wel de Mona Lisa onder de tekeningen genoemd.

Leonardo da Vinci, 5 oktober 2018 t/m 6 januari 2019 in Teylers Museum, Haarlem

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share