Geen categorie

Amsterdam Museum reageert op uitzending Brandpunt

0 0
Read Time:1 Minute, 6 Second

Cornelis van der Voort, portret van Anna Jacobsdr Blaeu.

Het Amsterdam Museum zal contact opnemen met de erven van de vroegere eigenaar van het door Cornelis van der Voort geschilderde portret van Anna Jacobsdr Blaeu. Dat maakt het bekend in reactie op de uitzending van KRO’s Brandpunt van zondag 23 oktober. Daarin kwam naar voren dat het schilderij in de oorlog in beslag is genomen door de nazi’s en vervolgens is geveild.

Het schilderij was tot 1941 eigendom van de joodse bankier Paul May. Het item van Brandpunt ging over joods kunstbezit in museale collecties. Volgens het museum was het tot de opnames niet op de hoogte van de exacte herkomst van het schilderij, dat in 1965 op een veiling in Keulen werd verworven.

In een bericht op zijn site meldt het museum: “Wat in de uitzending vervolgens onvoldoende uit de verf komt, is het feit dat het Amsterdam Museum grondig onderzoek verricht naar de herkomst van stukken in de eigen verzameling in het kader van het onderzoek Herkomst Verwervingen na 1933, dat door de Nederlandse Museumvereniging (NMV) in 2009 is geëntameerd. Wij betreuren de werkwijze van Brandpunt  ten zeerste, aangezien het item nu kan leiden tot tendentieuze en vooral voorbarige gevolgtrekkingen over het herkomstonderzoek van Nederlandse musea.”

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share