Geen categorie

Museumnacht Utrecht in het donker

0 0
Read Time:1 Minute, 42 Second

De Nacht van de Nacht valt in Utrecht samen met de museumnacht. Deze is daardoor donkerder dan ooit. En ook extra sfeervol en spannend, aldus de organisatie. Museumnacht Utrecht vindt plaats op zaterdagavond 29 oktober, vlak voor Halloween.

Domplein. Foto: Musea Utrecht.

De Nacht van de Nacht is een initiatief van De Natuur en Milieufederaties en Natuur en Milieu. Eenmaal per jaar vragen zij aandacht voor de schoonheid van de donkere nacht. In veel gemeenten wordt de verlichting aangepast en in heel Nederland worden ‘duistere’ activiteiten georganiseerd. Het museumnachtprogramma staat deels in het teken van duisternis. En in een deel van het Museumkwartier brandt geen licht.

Het Spoorwegmuseum maakt zich op voor een enge nacht, want in het Maniac Station zou het wel eens kunnen spoken. Wie de tocht door dit station overleeft, wacht de last dance in de Wachtkamer van het Maliebaanstation. Maniac Station is verboden voor kinderen. Ook buiten in het Museumkwartier is het niet pluis. Door de donkere straten dwalen opmerkelijke wezens.

Minder griezelig gaat het eraan toe in Sonnenborgh Museum & Sterrenwacht. Daar houdt sterrenkundige Vincent Icke een voordracht over waarom het ’s nachts donker is. En de elektronische act Cosmic Spring geeft een voorstelling in het Bastion, met veel bewegend beeld. Het Geldmuseum strijkt voor één nacht neer in De Pandhof, de middeleeuwse kruidentuin naast de Domkerk. Daar dwalen waarzeggers en magiërs door de gangen en nemen de bezoekers mee in de wereld van betoverende en soms doodenge geldrituelen.

Een museumnacht kan niet zonder muziek en dat wordt verzorgd door onder anderen Joris Linssen en Caramba. Zij blazen in Museum Speelklok het levenslied nieuw leven in met behulp van de zelfspelende instrumenten van het museum. In de Domtoren – in de oude privékapel van de bisschoppen, de Michaëlskapel – zingt de Nederlandse sopraan Kelly God een selectie uit liederen van Strauss, Schubert en Rachmaninoff en aria’s van onder anderen Verdi.

Museumnacht Utrecht, zaterdag 29 oktober, van 20.00 tot 02.00 uur in Utrecht

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share