Geen categorie

Vlaamse vedetten in Den Bosch

0 0
Read Time:1 Minute, 32 Second

Rond 1880 kwam het artistieke leven in België tot grote bloei. Brussel werd een bruisend centrum van moderne kunst, sterk beïnvloed door de Parijse kunstwereld. De jaren daarop bracht België vele talentvolle kunstenaars voort. In zijn laatste expositie voor de tijdelijke sluiting neemt het Noordbrabants Museum in Den Bosch de bezoeker mee op een reis door de Belgische kunstgeschiedenis.

Frits Van den Berghe, De verliefden in het dorp.

De jaren tachtig van negentiende eeuw was de tijd dat James Ensor de vereniging Les XX oprichtte, die tentoonstellingen organiseerde met werk van moderne kunstenaars. Daar werden de nieuwste werken getoond en moderne stromingen gelanceerd.

De dominerende stroming in de Belgische kunst ná de Eerste Wereldoorlog was het Vlaams expressionisme. Dit werd sterk beïnvloed door het Duitse expressionisme en het kubisme. Het schilderij De verliefden in het dorp van Frits Van den Berghe is hiervan een goed voorbeeld. De figuratieve, maar enigszins vervormde voorstelling, is kleurrijk, maar eveneens duister van toon.

Het schilderij van Van den Berghe heeft op de tentoonstelling gezelschap van dat van onder anderen Ensor, Emile Claus, Constant Permeke en Gustave de Smet. Zij waren tussen 1885 en 1960 actief in België. De kunstwerken zijn afkomstig uit het bekende Brugse Groeningemuseum. De expositie toont werken uit diverse stromingen, waaronder het het luminisme, waarin licht een grote rol speelt. Tevens komt het surrealisme aan bod, met werk van René Magritte.

Vlaamse vedetten is de laatste grote tentoonstelling voordat het Noordbrabants Museum medio mei 2011 sluit vanwege een omvangrijke verbouwing. Naar verwachting heropent het vernieuwde en uitgebreide museum eind 2012 als onderdeel van het Bossche Museumkwartier. Deze fraaie expositie doet alvast verlangen naar die tijd.

Vlaamse vedetten –
 Modernisme bij de zuiderburen 1885-1960, van 22 januari t/m 15 mei in het Noordbrabants Museum, ’s Hertogenbosch

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share