Geen categorie

‘Entartete’ kunst weer even terug in Duits museum

0 0
Read Time:1 Minute, 14 Second

In 1937 namen de Nazi’s meer dan 1400 kunstwerken uit Museum Folkwang in Essen in beslag. De werken werden als Entartet (ontaard) bestempeld. Een deel is nu heel even terug voor de eerste expositie in de nieuwbouw van het Duitse museum.

Franz Marc, Weidende Pferde IV (Die roten Pferde), 1911, Harvard Art Museum, Busch-Reisinger Museum Promised Gift from an Anonymous Donor. © President and Fellows of Harvard College. Foto: Rick Stafford.

De meeste in beslag genomen werken verdwenen later in kunstcollecties in Amerika, Azië en Europa. Schilderijen van kunstenaars als Chagall, Kandinsky, Kirchner, Marc en Beckmann behoren tot de hoogtepunten van die collecties. Op de expositie worden vanaf vandaag ongeveer 350 werken getoond. Daaronder bevinden zich behalve schilderijen ook tekeningen, sculpturen en oudheidkundige objecten.

Voor het eerst sinds 1937 zijn deze werken weer samen op één locatie te zien. De titel van de expositie – Das schönste Museum der Welt – verwijst naar een citaat van Paul J. Sachs, een van de stichters van het Museum of Modern Art (MoMA) in New York.  Tijdens zijn bezoek aan het Folkwang in 1932 noemde hij het “het mooiste museum ter wereld”.

Essen is dit jaar een van de drie Europese Culturele Hoofdsteden (de andere twee zijn Istanbul en het Hongaarse Pécs). Volgens Hartwig Fischer, directeur van Museum Folkwang, zal deze expositie bijdragen aan het succes van Essen als culturele hoofdstad. De expositie is tot en met 25 juli te bezoeken.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share