Geen categorie

Na de Kamalmanak

0 0
Read Time:1 Minute, 8 Second

In Nederland is Vlaming Luc Zeebroek (1956), ofwel Kamagurka, vooral bekend als cartoonist, maar de laatste jaren ontpopt hij zich steeds meer tot schilder. Vanaf morgen exposeert hij in Museum Jan van der Togt in Amstelveen.

In 2002 exposeerde hij in het Stedelijk Museum in Amsterdam en sindsdien is Kamagurka steeds vaker gaan schilderen, vertelt hij. “In 2006 heb ik zakenman en kunstverzamelaar Marc Coucke leren kennen. Hij stelde mij voor gedurende één jaar lang één schilderij per dag te gaan maken. Dat project heb ik de Kamalmanak genoemd. Dat was in 2008 en sindsdien werk ik verder. Het verschil is dat ik niet meer elke dag één schilderij maak.”

Hij schildert in de traditie van Belgische grootheden als Magritte en Raveel, die de werkelijkheid met een dosis gezond absurdisme bekeken. De schilderijen uit de Kamalmanak zijn geïnspireerd door diverse kunststromingen, zoals het kubisme en pop-art of moderne iconen uit de populaire cultuur.

Behalve een selectie uit de serie Kamalmanak toont de expositie voornamelijk werk dat Kamagurka maakte na 2008, nadat hij de Kamalmanak had voltooid. “Het grootste gedeelte van het werk heb ik in 2009 en 2010 geschilderd, vandaar de titel De gevolgen van de Kamalmanak.”

De gevolgen van de Kamalmanak, 18 maart t/m 2 mei in Museum Jan van der Togt, Amstelveen. Het museum is geopend van woensdag tot en met zondag.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share