Geen categorie

Op kroegentocht in het Rijksmuseum

0 0
Read Time:50 Second

Cornelis Dusart (1660-1704), Roker, kijkend in een kruik.

Herbergen, kermissen, boerenfeesten en de bijbehorende drink- en vechtpartijen waren geliefde onderwerpen in de Nederlandse zestiende- en zeventiende-eeuwse kunst. Het Rijksmuseum presenteert een kroegentocht op papier aan de hand van achttien prenten en tekeningen.

Dergelijke voorstellingen dienden zowel ter lering als ter vermaak. Pieter Brueghel heeft veel feestende boeren afgebeeld en die voorstellingen waren zeer in trek bij vorstelijke verzamelaars. Prenten naar zijn tekeningen verschenen in grote aantallen en inspireerden vele generaties Nederlandse kunstenaars.

De invloed van Brueghel is bijvoorbeeld duidelijk herkenbaar in de rauwe zuiplappen van Adriaen Brouwer, maar ook in de gezellige drinkers van Cornelis Dusart uit de zeventiende eeuw. Tevens zijn er tekeningen en prenten te zien van meesters als Rembrandt, Adriaen van Ostade en Cornelis Bega die als geen ander het kroegleven op schilderachtige wijze wisten weer te geven.

Kroegleven, van 1 december 2009 t/m 1 maart 2010 in Rijksmuseum Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share