Geen categorie

Ode aan de vrouw

0 0
Read Time:1 Minute, 14 Second

Erwin de Vries, Beelddrager.

De Surinaamse beeldhouwer en schilder Erwin de Vries (1929) wordt in december tachtig jaar. Reden voor Kunsthal Rotterdam hem te eren met een overzichtstentoonstelling. Ruim 125 werken geven een goed beeld van het omvangrijke oeuvre van The Grand Old Master uit Suriname.

In Nederland is De Vries vooral bekend vanwege zijn ontwerp voor het Nationale Slavernij Monument dat sinds 2002 in het Oosterpark in Amsterdam staat. Maar in de afgelopen vijftig jaar maakte hij nog veel meer, zoals blijkt uit de expositie in de Kunsthal. In zijn werk staat de mensfiguur en met name de vrouw centraal. De tentoonstelling heet dan ook Ode aan de vrouw.

De Vries’ werk doet denken aan dat van de Cobra-kunstenaars; het is uitbundig van kleur en expressief. De vrouwen in zijn schilderijen zijn met krachtige penseelstreken in gepassioneerde en vaak erotische houdingen neergezet. Sensualiteit en dynamiek is wat zijn werk kenmerkt. Een ander kenmerk is de combinatie van figuratieve en abstracte vormen.

Na lang in Nederland te hebben gewoond en gewerkt, keerde hij in 1984 definitief terug naar zijn geboorteland Suriname, waar hij tot op de dag van vandaag actief is als beeldend kunstenaar. De tentoonstelling reist na de looptijd in Rotterdam naar Paramaribo, waar het vanaf eind december te zien in het Surinaams Museum.

Ode aan de Vrouw – Erwin de Vries, 60 jaar beeldhouwer-schilder, van 12 september t/m 29 november in Kunsthal Rotterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share