Geen categorie

Gooise panorama’s van Jacob Cats

0 0
Read Time:1 Minute, 14 Second

Nieuws / Expositie

Het Rijksmuseum heeft vier bijzondere tekeningen van Jacob Cats (1741-1799) aangekocht. De voorstellingen zijn volgens het museum de grootste en artistiek meest ambitieuze landschappen die van Cats bekend zijn. Ze zijn tot eind november te zien in het museum.

Jacob Cats (1741-1799), Gezicht van de Tafelberg bij Blaricum, met links Craayloos' Bosch en rechts de 'tafel', ca 1795. Aquarel, pen in bruin. Collectie Rijksmuseum Amsterdam.

 

Cats tekende de vier panorama’s in het Gooi voor Pieter Cornelis Hasselaer, die het kasteel Groeneveld bij Baarn bewoonde en heer was van Eemnes. Hij betaalde de toen zeer aanzienlijke som van 700 gulden voor de vier tekeningen.

De voorstellingen worden getoond te midden van een aantal weidse landschappen van Hollandse tekenaars uit de zeventiende eeuw uit de collectie van het Rijksmuseum. Te zien zijn onder meer een vergezicht van Aelbert Cuyp en een gezicht op het kasteel te Schagen van Roelant Roghman, beide uit circa 1650. Cats had een gedegen kennis van de tekenkunst in de Gouden Eeuw en steunde stevig op de schouders van zijn voorgangers.

Maar in één opzicht verschillen Cats’ vier vergezichten van het werk van de zeventiende-eeuwse meesters: de menselijke figuur speelt een veel grotere rol. Cats’ geestig getekende figuren vertellen allen hun eigen verhaal, dat een wezenlijk deel uitmaakt van de voorstelling.

Meesterwerken op papier – Jacob Cats, t/m 30 november in Rijksmuseum Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share