Geen categorie

Marinus van der Lubbe: held of terrorist?

0 1
Read Time:1 Minute, 16 Second

Gert Germeraad, keramische beelden van Marinus van der Lubbe.

Marinus van der Lubbe werd in 1934 onthoofd in Leipzig omdat hij de Rijksdag in brand zou hebben gestoken. Dat is nu 75 jaar geleden en op 13 januari is het 100 jaar geleden dat hij in Leiden werd geboren. In De lakenhal in Scheltema in Leiden staat Van der Lubbe daarom centraal in een expositie.

De tentoonstelling De Tegenstander bestaat uit een serie keramische beelden van kunstenaar Gert Germeraad (1959). Hij nam het levensverhaal van Marinus van der Lubbe als uitgangspunt. Gert Germeraad is geïnteresseerd in de tegenstrijdigheid die mensen in zich kunnen dragen. Kunnen held en terrorist verenigd zijn in één persoon? In zijn keramische portretten gebruikt hij allerlei stijlen om die verschillende karakteriseringen uit te drukken.

In de beelden van Marinus van der Lubbe zijn bekende foto’s te herkennen: Van der Lubbe met gebogen hoofd, maar ook als strijdbare jongeman. Andere beelden zijn door Germeraad gemanipuleerd of geënsceneerd, zoals de serie waarin Marinus verminkt door vuistslagen, kogel of bijl is afgebeeld.

De kunstenaar combineert het werk over Van der Lubbe met beelden over actuele thema’s. Zoals de inmiddels op ons netvlies gebrande foto- en filmopnamen uit Srebrenica, van de Abu Graib-gevangenis, uit Afghanistan of andere actuele oorlogen. Ook in deze beelden staat steeds een mens centraal. Het ene moment is hij held, een andere keer beul of slachtoffer.

Gert Germeraad: De Tegenstander, t/m 15 februari in De Lakenhal in Scheltema, Leiden

Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share