Geen categorie

Zeldzaam maquetteschilderij na tien jaar restauratie weer terug

0 0
Read Time:1 Minute, 42 Second

Nieuws

Het maquetteschilderij van de Grote Kerk van Alkmaar keert morgen na een tien jaar durende restauratie terug. Het werk is een van de slechts vijf maquetteschilderijen die Nederland nog telt.

Opvallend aan het maquetteschilderij van de Alkmaarse Grote Kerk is dat het geschilderd is toen een deel van de kerk al klaar was. Meestal werden maquetteschilderijen gemaakt als voorbeeld van het nog te bouwen gebouw. Waarschijnlijk was dit werk bedoeld om fondsen te werven voor de voltooiing van de bouw. De voorstelling is geschilderd op vier houten planken. Voor het afbeelden van de toren is later een langere plank toegevoegd, waardoor het schilderij een opmerkelijke L-vorm kreeg.

Het is onbekend wie dit schilderij heeft gemaakt en de maker wordt daarom aangeduid met de naam Meester van Alkmaar. Restaurator Martin Bijl, voorheen hoofdrestaurator van het Rijksmuseum, vermoedt echter dat het van de hand is van Cornelis Buys, de broer van Jacob Cornelisz. van Oostsanen. De periode dat Buys leefde valt precies samen met de periode waarin dit schilderij is gemaakt, tussen 1490 en 1510. Het laatste paneel is bovendien geschilderd in de stijl van Van Oostsanen, die zelf in de Grote Kerk de plafondschildering van het Laatste Oordeel maakte. En het is zeer waarschijnlijk dat Buys is opgeleid door zijn broer.

Meester van Alkmaar, Maquetteschilderij van de Grote Kerk van Alkmaar.

Bijl, gespecialiseerd in restauratie van schilderijen uit de vijftiende, zestiende en zeventiende eeuw, is niet de eerste die het schilderij onder handen nam. Maar hij had een enorme klus aan het herstel van het restauratiewerk van zijn voorgangers: provisorisch gestopte kieren, doorstekende spijkerkoppen en schilderwerk afgelakt met een robuuste ‘beschermlaag’. Van enige kleur was weinig meer te zien. “Ik heb bij elkaar wel tweeduizend scalpels gebruikt om laag voor laag die dikke koek eraf te halen.”

Het schilderij wordt gezien als een belangrijk icoon in de geschiedenis van de Grote Kerk èn van Alkmaar. De onthulling van ‘verloren zoon’ wordt daarom verricht door burgemeester Piet Bruinooge.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share