Paleis Het Loo koopt Oranjeschilderij Vivat Rex

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/3/0/2/digitalekunstkrant.nl/httpd.www/wp-content/themes/magazine-premium/template-parts/content.php on line 13

Elias van den Broeck, Vivat Rex, 1689, collectiePaleis Het Loo.

Museum Paleis Het Loo heeft Vivat Rex aangekocht, een stilleven van Elias van den Broeck (1649-1708). Het schilderij zit vol Oranje-symboliek en is een steunbetuiging aan koning-stadhouder Willem III, bouwheer van Paleis Het Loo.

Het olieverfschilderij uit omstreeks 1689 toont een sinaasappel met oranjebloesem, een verwijzing naar het Huis van Oranje. Op de steen onder de sinaasappel staat de inscriptie Vivat Rex: Leve de Koning. De opdrachtgever is onbekend, maar was waarschijnlijk een vermogende aanhanger van Willem III.

De Vivat Rex sluit naadloos aan bij het schilderij Vivat Oraenge van Jan Davidsz. de Heem dat al langer te zien is op Paleis Het Loo. Vivat Oraenge werd gemaakt ter ere van het stadhouderschap van Willem III in 1672, Vivat Rex ter ere van zijn koningschap van Engeland, Schotland en Ierland in 1689. De oranjeappel is op beide stillevens prominent aanwezig. Van den Broeck was een leerling van De Heem in de periode dat zijn leermeester de Vivat Oraenge schilderde.

Beide stillevens zijn tot en met 7 januari 2018 naast elkaar te zien in de schilderijengalerij van het paleis. Paleis Het Loo kocht de nieuwe aanwinst eerder dit jaar op de Tefaf, maar maakte dat pas vandaag bekend.

Share