Geen categorie

Romantiek uit Nederland en Rusland

0 0
Read Time:1 Minute, 18 Second

Expositie

Onder de titel De Romantische Ziel toont Teylers Museum schilderijen uit de eigen collectie en die van de Tretjakov Galerij in Moskou. De expositie is de eerste brede kennismaking in Nederland met de Russische schilderkunst uit de eerste helft van de negentiende eeuw. De belangrijkste romantische kunstenaars uit Nederland en Rusland worden naast elkaar gezet.

Anton Ivanovitsj Ivanov, Het oversteken van de Dnjepr door Nikolaj Vasiljevitsj Gogol (1845), collectie Tretjakov Galerij, Moskou.

Tijdens de eerste helft van de negentiende eeuw kwam het nieuwe ‘romantische’ sentiment in heel Noord-Europa tot bloei in muziek, literatuur, vormgeving en in de schilderkunst. Niet langer stond de rede centraal maar waren emoties en verbeelding de belangrijkste elementen in de kunst. Met dreigende schipbreuken, overweldigende zonsondergangen en intieme interieurscènes verbeeldden kunstenaars in Rusland en Nederland hun gevoel.

De Nederlanders bouwden daarbij voort op de rijke erfenis van hun zeventiende-eeuwse voorgangers. In Rusland werd tijdens de romantiek juist de basis gelegd voor een geheel nieuwe verbeelding van land en identiteit, na de eeuwenlange iconentraditie. Als eerste nationale schilderstroming is de romantiek daar altijd zeer geliefd gebleven.

De tentoonstelling is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen de Tretjakov Galerij en Teylers Museum in het kader van het Nederland-Ruslandjaar. Jef Rademakers, voormalig televisieproducent en verzamelaar van de Nederlandse romantische schilderkunst, is de initiatiefnemer van de tentoonstelling. Dezelfde expositie was vorig jaar al in de Tretjakov Galerij te zien.

De Romantische ziel – Schilderijen uit Rusland en Nederland, t/m 25 mei in Teylers Museum, Haarlem

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share