Recensies

De verrassende beeldende kunst van Mart Visser

0 0
Read Time:2 Minute, 57 Second

Recensie

“Museum Beelden aan Zee presenteert ‘Mart Visser | Sculptures'”, zo luidde de titel van een persbericht dat onlangs in mijn inbox verscheen. ‘Maar dat is toch die mode-ontwerper?’, was mijn eerste gedachte. Inderdaad, maar de bekende couturier is ook een niet onverdienstelijke beeldhouwer, blijkt wel uit de in de mail aangekondigde tentoonstelling.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Lamellenwand met koppen.
Leest u de site graag en heeft u wel een zakcentje over voor een arme schrijver? Klik dan op de knop ‘doneren’.Dat ik niet bekend was met Mart Vissers kunstenaarschap lag geheel aan mij. De mode-ontwerper is al sinds 2009 ook actief als beeldend kunstenaar en had eerder al tentoonstellingen in Museum Jan van der Togt in Amstelveen en Museum aan het Vrijthof (inmiddels Fotomuseum aan het Vrijthof) in Maastricht.

Het besluit van Museum Beelden aan Zee om een tentoonstelling te wijden aan het werk van Mart Visser (1968) was voor mij al een teken dat de couturier niet zomaar een bekende Nederlander is die ‘ook zo nodig kunst moet maken’. Het aan het Scheveningse strand gelegen museum presenteerde de laatste jaren immers al vele mooie exposities over goede beeldhouwers. En de scepsis die ik nog had was weg zodra ik voet zette in de expositiezaal.

Mart Visser, kop op drijfhout of sloophout.
Enkele koppen.

De expositie opent met een enorme blikvanger, een meterslange halvemaanvormige lamellenwand, behangen met vele uiteenlopende geschilderde koppen. Zijn eerste stappen in de kunstwereld zette Mart Visser als schilder, maar de geabstraheerde portretten tonen al invloeden uit de beeldhouwkunst. Menig schilderij is namelijk licht sculpturaal. Bij sommige is de verf bijvoorbeeld zo dik opgezet dat er een reliëf ontstond. Één hoofd lijkt geschilderd op stukken drijfhout – toepasselijk in een aan de zee gelegen museum.

Het materiaalgebruik valt op in Vissers oeuvre. Hij gebruikt alles wat voor handen ligt, zoals sloophout, afgedankt metaal en allerlei gevonden voorwerpen. Zelfs boeken vormen voor hem dankbaar materiaal. In de tentoonstelling zijn enkele bustes te zien die opgebouwd zijn uit talloze pagina’s van telefoonboeken en leesboeken. Die creaties doen denken aan het werk waar de meeste mensen Visser van kennen. Door de plooien lijken de beelden op miniatuurversies van kledingstukken.

Mart visser, buste gemaakt van pagina’s uit een telefoonboek.
Bustes van Mart Visser.
Overzicht.

Bijna alle sculpturen in de ruime tentoonstellingszaal zijn koppen, want Mart Visser is gefascineerd door het hoofd en het gezicht. Al sinds hij een potlood of penseel kon vasthouden, tekent hij hoofden. De expressie van het gezicht in al zijn vormen is wat hem boeit. In zijn sculpturen zie je die expressie overigens niet terug, want abstractie voert de boventoon, weer geholpen door de opmerkelijke materialen die hij gebruikt, waaronder ook een slijpschijf, een spoorbiels en een oude plantenbakonderzetter.

Het is altijd mooi als een kunstenaar je weet te verrassen en Mart Vissers is daar in mijn geval zeker in geslaagd. Onalledaagse en soms ook alledaagse dingen tovert hij om tot prachtige kunstwerken. En doordat hij materialen hergebruikt – zoals een trui uit zijn eigen modecollectie – heeft zijn werk ook nog eens een heel duurzaam karakter.  Nu ik zijn kunst heb leren kennen, ben ik fan.

Mart Visser | Sculptures, t/m 2 oktober in Museum Beelden aan Zee, Scheveningen

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
100 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share