Recensies

Prachtig schouwspel in het oude Armenië

0 0
Read Time:3 Minute, 0 Second

Recensie

Het Drents Museum heeft inmiddels een naam hoog te houden op het gebied van archeologische tentoonstellingen. Het nam zijn bezoekers eerder al mee naar onder meer het oude China, Iran, Mexico en Soedan. In de huidige expositie In de ban van de Ararat staat de Armeense oudheid centraal. Liefhebbers van geschiedenis en archeologie komen opnieuw volop aan hun trekken.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Overzicht.
Leest u de site graag en heeft u wel een zakcentje over voor een arme schrijver? Klik dan op de knop ‘doneren’.Het Drents Museum toont uiteenlopende archeologische topstukken uit het History Museum of Armenia in Jerevan. Gouden en zilveren bekers, wapens, aardewerken potten en bronzen beeldjes van dieren en krijgers belichten de fascinerende en rijke geschiedenis van Armenië, van de vroegste bewoners tot aan de komst van het christendom.

De objecten zijn te bewonderen tegen het decor van de indrukwekkende tweekoppige berg Ararat uit de expositietitel. Hoewel de Ararat tegenwoordig binnen de grenzen van Turkije ligt, geldt de berg als het nationale symbool van Armenië. In de oudheid bevond hij zich namelijk in het Koninkrijk Armenië, dat bestond van 190 v.Chr. tot 165 na Chr. De Ararat is niet zomaar een berg; dit zou de plek zijn waar de ark van Noach na de zondvloed strandde.

Reliekschrijn met houtfragment, 1800-1900, Musea van de Kathedraal van Etchmiadzin.

Een van de aanwezige voorwerpen heeft hier ook direct mee te maken. In het hart van de tentoonstelling schittert een reliekschrijn met een houtfragment van de ark, afkomstig uit de kathedraal van Etchmiadzin. Volgens de traditionele Armeense geschiedschrijving is Hayk, stamvader van de Armeniërs, een afstammeling van Noachs zoon Jafet. Armenen zelf noemen hun land dan ook Hayastan. Ook is een Armeense bijbel te zien, opengeslagen op de pagina met daarop een houtsnede van de ark, compleet met Noach, zijn familie en natuurlijk de talloze dieren die zich aan boord bevonden.

Toeval of niet, dieren spelen een grote rol in de vele schitterende stukken die van deze tentoonstelling een prachtig schouwspel maken. Onder meer geiten, gemzen, leeuwen, wolven, slangen en vogels komen voorbij. Een echt blikvanger is het bronzen edelhert, met zijn indrukwekkende gewei en drie ringen om de nek.

Bronsplastiek van een edelhert, 1200-1000 v.Chr., History Museum of Armenia, Jerevan.
Bronsplastiek van een gems, 1300-1100 v.Chr., History Museum of Armenia, Jerevan.
Glazen kruikje, 200-300, History Museum of Armenia, Jerevan.
Kruik, 1800-1600 v.Chr., History Museum of Armenia, Jerevan.

Veel van de voorwerpen zijn bijzonder goed bewaard gebleven. Wie niet beter weet zou kunnen denken dat ze vorige week uit de fabriek zijn komen rollen. Het ontwerp van een enkel stuk oogt zelfs opvallend hedendaags. Dankzij de heldere blauwe kleuren en mooie glans heeft een tweeduizend jaar oud glazen kruikje bijvoorbeeld een zeer modern karakter.

Andermaal is het Drents Museum erin geslaagd een zeer boeiende en oogstrelende archeologische tentoonstelling samen te stellen. Één die ook interessant kan zijn voor mensen die minder hebben met archeologie en zoiets denken als ‘wat moet ik met die ouwe meuk’. Want dit is bijzonder fraaie ‘ouwe meuk’. Kom kijken en raak ook in de ban van de Ararat.

In de ban van de Ararat – Schatten uit het oude Armenië, t/m 30 oktober in het Drents Museum, Assen

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share