Exposities

Auto’s uit Formule 1 te zien in Louwman Museum

0 0
Read Time:1 Minute, 53 Second

Na een pauze van 36 jaar keerde de Grand Prix van Nederland weer terug op de Formule 1-kalender. De editie van dit jaar vindt plaats op 4 september. Tot die tijd toont het Louwman Museum in Den Haag raceauto’s die ooit aan deze wedstrijd op het circuit van Zandvoort meereden.

Topstukken van de tentoonstelling zijn de auto’s waarmee Alberto Ascari (in 1952 en 1953), Juan Manuel Fangio (1955) en Jim Clark (1965) als eerste over de streep kwamen. Respectievelijk gaat het om de Ferrari 500 F2, Mercedes-Benz W196 en de winnende Lotus 33. Alberto Ascari was in 1952 de eerste wereldkampioen voor Ferrari. Jim Clark wist als enige de Grand Prix van Zandvoort vier keer te winnen.

Finish van Juan Manuel Fangio tijdens de Grand Prix van Nederland in op 19 juni 1955.

Ook aanwezig in het museum zijn de Talbot Lago T26C van de Franse coureur Louis Rosier en de BRM P25 van de Zweed Jo Bonnier. Louis Rosier zegevierde op Zandvoort in 1950 en 1951 toen de Grand Prix nog niet officieel meetelde voor het wereldkampioenschap. Jo Bonnier behaalde in 1959 tijdens de Grand Prix van Nederland zijn enige F1 overwinning in de Formule 1.

De Lotus 49 van tweevoudig F1 wereldkampioen Graham Hill is ook van de partij. Niet Hill maar Jim Clark bekroonde echter het debuut van deze auto in 1967 met een overwinning tijdens de Grand Prix van Zandvoort. De Lotus 49 was een revolutionair ontwerp. De nieuwe Ford DVF-Cosworth V8-motor maakte deel uit van het chassis, iets wat tot dan toe zelden was voorgekomen.

Auto’s van Nederlandse coureurs die over het circuit van Zandvoort raceten ontbreken uiteraard niet. Te bewonderen zijn de HWM – ALTA van Dries van der Lof en de Porsche 718 van Carel Godin de Beaufort. Dries van der Lof was, samen met Jan Flinterman, de eerste Nederlander die startte in een F1-race. Met zijn HWM – ALTA nam hij in 1952 deel aan de Grand Prix van Zandvoort, maar reed onvoldoende rondes om geklasseerd te worden. Carel Godin de Beaufort behaalde in 1962 met een zesde plaats op Zandvoort zijn eerste WK-punt.

F1 Legends, t/m 4 september in het Louwman Museum, Den Haag

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share