Recensies

Nostalgie en lekkere snoepjes

0 0
Read Time:1 Minute, 34 Second

Recensie

Verstopt in een steegje in de Utrechtse binnenstad bevindt zich een allercharmantst klein museum. Hier gaan bezoekers terug naar een tijd waarin de supermarkt nog een onbekend fenomeen was en klanten hun boodschappen met contante harde guldens en centen betaalden. In Kruideniersmuseum Utrecht voert nostalgie de boventoon.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

“U hoeft geen entree te betalen”, meldt een dame achter de balie in een ouderwets kruidenierswinkeltje. Terwijl ik via het trapje naar de expositiezaal wandel, weegt ze snoepjes af op een antieke weegschaal, compleet met gewichten. De tijd lijkt hier stil te staan. Afgezien van de pinautomaat dan.

Het eind november geopende Kruideniersmuseum is gevestigd in een recent gerenoveerd zeventiende-eeuws pand in de historische binnenstad. Het is de opvolger van Betje Boerhave winkel en museum. In de ontvangstruimte van het nieuwe museum is een kruidenierswinkel gedetailleerd nagebouwd.

Zodra ik het schattige winkeltje betreed, waan ik me in de jaren 50. Zoals ik me die voorstel dan, want toen bestond ik nog niet. De expositieruimte één trappetje verder, versterkt dit nostalgische gevoel. In vitrines en kasten zijn kruideniersartikelen uit vervlogen tijden te zien. Zoals zeep in verpakkingen vanaf de Tweede Wereldoorlog tot heden, uiteenlopende voorraadblikken en vele producten die klanten vroeger konden kopen.

Verrassend voor mij is de ingeblikte spinazie. Blikken met dat groene krachtvoer kende ik voornamelijk uit de tekenfilmpjes over Popeye. En kattenbrokjes gingen vroeger blijkbaar door het leven als kattenbrood. Ik wil nu overigens zo’n blik waar dat in zat.

Als liefhebber van ‘ouwe meuk’ kijk ik mijn ogen uit in dit fijne kleine museum. De uitgestalde voorwerpen geven mij extra zin om alle kringloop- en antiekwinkels af te struinen. Ik wil ook zo’n oude weegschaal met gewichten, evenals al die oude voorraadblikken. Maar eerst loop ik terug naar het winkeltje voor een paar zakken – van papier uiteraard – oud-Hollands snoepgoed.

Kruideniersmuseum Utrecht, Hoogt 10, Utrecht

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share