Geen categorie

Dit jaar 2 exposities over Suze Robertson

0 0
Read Time:2 Minute, 28 Second

Museum Panorama Mesdag en het Noord-Veluws Museum Nunspeet presenteren in april twee elkaar aanvullende tentoonstellingen over Suze Robertson (1855-1922). In november is het honderd jaar geleden dat deze Nederlandse kunstenares overleed. Het is voor het eerst sinds veertig jaar dat er zoveel van haar tekeningen en schilderijen bij elkaar te zien zijn.

Suze Robertson, Zelfportret.

Suze Robertson (1855-1922) kwam ter wereld als dochter van de Haagse koopman John Robertson en Maria Cornelia van der Vliet. Haar tekentalent werd ontdekt op een Wassenaarse kostschool. Daarna volgde ze opleidingen aan de academies van beeldende kunsten in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam en aan de Polytechnische School in Delft. Zij begon haar carrière in 1877 als tekenlerares en richtte zich omstreeks 1883 volledig op het schilderen.

En dat deed ze niet onverdienstelijk. Haar werk werd meermalen bekroond tijdens tentoonstellingen in binnen- en buitenland. In 1900 won ze bijvoorbeeld een gouden medaille op de Internationale Tentoonstelling voor Vrouwenarbeid in Londen, en een bronzen medaille op de Internationale Tentoonstelling in Parijs. En in 1905 kreeg ze een gouden medaille op de Tentoonstelling van Kunstwerken in Arnhem.

Ondanks Robertsons belang voor de Nederlandse kunstwereld, zijn veel essentiële vragen omtrent haar werk en leven onbeantwoord gebleven. Haar oeuvre werd niet eerder in kaart gebracht en ook is nog niet duidelijk waarom Robertson voornamelijk vrouwen schilderde. Ook werd de positie die Robertson innam binnen de kunstwereld van haar tijd nog niet eerder onderzocht. De twee tentoonstellingen gaan in op die  vragen.

“Ondanks de zorgelijke tijden waarin we ons bevinden moeten we als particuliere musea ook ambities blijven nastreven voor de toekomst”, aldus Minke Schat, directeur van Museum Panorama Mesdag en haar collega Erik Stotijn van het Noord-Veluws Museum in een gezamenlijke verklaring. “Dit is een unieke kans om gezamenlijk een belangrijke stap verder te kunnen zetten in het kunstdiscours.”

Suze Robertson, Pietje met gouden achtergrond (detail), circa 1895-98, privécollectie.

In aanloop naar de duo-tentoonstelling wordt Robertsons oeuvre geïnventariseerd en wordt er onderzoek gedaan naar haar werkwijze en schildertechniek. De musea krijgen daarbij medewerking van de erven Robertson. Zij krijgen hierdoor bij hoge uitzondering toegang tot het hiervoor gesloten familiearchief met Robertsons egodocumenten. De onderzoeksresultaten verschijnen in een uitgebreide publicatie.

Het Noord-Veluws Museum en Museum Panorama Mesdag hebben allebei een speciale band met (het werk van) Suze Robertson. De omgeving van Nunspeet vormde een belangrijke inspiratiebron voor Robertson en de oprichters van Panorama Mesdag, Hendrik Willem Mesdag en Sientje Mesdag-van Houten, verzamelden haar werk.

Voor het onderzoek zijn de musea op zoek naar werken van Suze Robertson. Wie een werk van haar in bezit heeft, mag per e-mail contact opnemen met Suzanne Veldink, hoofd museale zaken Museum Panorama Mesdag.

Suze Robertson, 2 april t/m 4 september in het Noord-Veluws Museum, Nunspeet

Suze Robertson, 3 april t/m 25 september in Museum Panorama Mesdag, Den Haag

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share