Geen categorie

De gewone mensen van Fer Hakkaart

0 0
Read Time:1 Minute, 40 Second

Fer Hakkaart schildert als zestig jaar gewone mensen, maar dan wel genadeloos. Hij haalt inspiratie uit zijn directe omgeving. Met een geamuseerde blik observeert hij voorbijgangers en verwondert zich over het gemak waarmee ze leven, werken en zich vermaken. Ter ere van zijn tachtigste verjaardag wijdt Museum De Lakenhal een kleine tentoonstelling aan deze Leidse kunstenaar.

 

Fer Hakkaart, Robotvrouw met echtpaar bij bad, 2017-20, bruikleen van de kunstenaar.

Fer Hakkaart (1941) is een soort hedendaagse Leidse fijnschilder. Al zo’n zestig jaar haalt hij inspiratie uit de binnenstad en observeert hij haar inwoners. Hij verbeeldt bij voorkeur gewone mensen, van V&D-klant tot snackbarbezoeker. De anonieme personen in zijn portretten stralen vaak eenzaamheid uit, of ze zich nu in alledaagse of juist vreemde taferelen bevinden.

De schilder is inmiddels tachtig jaar en nog steeds actief. In deze tentoonstelling zijn elf figuratieve werken van zijn hand te zien, geschilderd in de periode van 1962 tot en met 2021. Vijf daarvan zijn voor het eerst te zien.

Fer Hakkaart, Kermistruc, 1969, collectie Museum De Lakenhal.

Hakkaarts werk heeft een heel eigen stijl. De figuren zet hij ingetogen en vaak in zichzelf gekeerd neer, alsof ze moeite hebben met elkaar te communiceren en daarom schuw langs elkaar heen kijken. De schilder brengt ze tot leven door de vastberaden onthulling van hun kleding of lichaam. Met grote precisie schildert hij stoffen, texturen en glans.

Ondanks dat er een subtiele humor in Hakkaarts werk zit, zijn de werken zelden vrolijk. “Denk aan de volkstaferelen van Jan Steen”, legt conservator Rob Wolthoorn uit. “Ook die lijken op het eerste oog gezellig, maar toch is er altijd iets dat niet klopt of iemand die wordt gepest. Ook bij de werken van Hakkaart is de sfeer eerder beklemmend of geladen, ondanks de misschien vertrouwde stadse achtergrond.”

Fer Hakkaart – De Absurde werkelijkheid, t/m 28 november in Museum De Lakenhal, Leiden

Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share